China a publicat planul în 12 puncte pentru „soluţionarea politică a crizei ucrainene”
Galerie foto
"Toate părţile ar trebui să sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai curând posibil" în vederea unei "soluţii paşnice", a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.
"Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control", se arată în document, potrivit Reuters.
Intitulat "Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene", documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez.
China încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice, potrivit Agerpres.
Ce prevede documentul publicat de ChinaÎn documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare."Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.
China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor."Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile".
Cele 12 puncte ale "Poziţiei Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene":
1. Respectați suveranitatea tuturor țărilor. 2. Abandonați mentalitatea din timpul Războiului Rece. 3. Opriți focul și încetați lupta. 4. Începeți discuțiile de pace. 5. Rezolvați criza umanitară. 6. Protecția civililor și a prizonierilor de război. 7. Menținerea securității centralelor nucleare. 8. Reduceți riscurile strategice. 9. Garantarea exportului de cereale. 10. Opriți sancțiunile unilaterale. 11. Asigurarea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. 12. Promovarea reconstrucției postbelice.
Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite.
China s-a declarat marţi "foarte îngrijorată" de conflictul care "se intensifică şi chiar scapă de sub control". Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei. Însă presiunea occidentală creşte asupra Beijingului, care nu a susţinut, dar nici nu a criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, exprimându-şi în acelaşi timp în mod repetat sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.
În ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing.
Miercuri, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt şi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al PCC, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu preşedintele Putin. La finalul vizitei, Moscova a spus că Wang a prezentat abordarea Chinei în vederea unei "soluţii politice" pentru conflict.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei."Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi", a spus Zelenski."Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv", a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este "prea devreme pentru a-l evalua".