China a înconjurat Taiwanul. Forțele armate ale Beijingului își testează capacitatea de a "prelua puterea" în insulă
Manevrele, denumite "Joint Sword-2024A", urmează învestirii, luni, a lui Lai Ching-te, al cărui discurs de învestitură a fost considerat de China drept o "recunoaştere a independenţei Taiwanului". Exerciţiile au început joi dimineaţă şi implică armata, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete. Ele ar trebui să dureze până vineri inclusiv, dar analiştii avertizează că ar putea fi prelungite sau reînnoite în viitorul apropiat, relatează AFP, citată de News.ro.
Scopul lor este de a verifica "capacitatea de a prelua puterea şi de a efectua lovituri comune, precum şi de a prelua controlul asupra unor teritorii cheie", a declarat vineri Li Xi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al armatei chineze.
Joi, nave şi avioane militare au înconjurat Taiwanul, Beijingul susţinând că exerciţiile sunt o "pedeapsă severă" împotriva "separatiştilor" din insulă, care se vor sfârşi "în vărsare de sânge".
Reacția TaiwanuluiTaiwanul "va apăra valorile libertăţii şi democraţiei", a declarat joi Lai Ching-te, descris de Beijing drept un "separatist periculos" din cauza declaraţiilor sale din trecut în favoarea independenţei Taiwanului, deşi între timp şi-a atenuat retorica. "Voi sta în prima linie cu fraţii şi surorile noastre din armată pentru a apăra împreună securitatea naţională", a promis el.
China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, pe care nu a reuşit încă să o reunească cu teritoriul său de la sfârşitul războiului civil şi de la venirea la putere a comuniştilor în 1949. În ultimii ani, Beijingul şi-a intensificat ameninţările şi presiunile politice, economice şi militare asupra Taiwanului.
ONU a făcut apel la toate părţile să "se abţină de la orice acţiune care ar putea agrava tensiunile", iar la Washington, un oficial de rang înalt care a solicitat anonimatul a declarat că Statele Unite "monitorizează situaţia foarte atent" şi cere Chinei "să dea dovadă de reţinere".
Republica Populară Chineză se declară favorabilă reunificării "paşnice" cu acest teritoriu insular cu 23 de milioane de locuitori, dar nu exclude folosirea forţei.