Modifica setarile cookie
Toate categoriile

”China a început sau se pregătește să înceapă” să furnizeze Rusiei arme letale care ar putea fi folosite în Ucraina

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a acuzat China că a furnizat Rusiei arme letale care ar putea fi folosite în războiul împotriva Ucrainei, raportează Reuters și Independent.

„Astăzi pot să anunț că avem dovezi ale cooperării dintre Rusia și China în domeniul armelor folosite în Ucraina”, a declarat Shapps în cadrul unei conferințe de apărare la Londra.

Potrivit acestuia, noi date de la serviciile de informații americane și britanice confirmă că „asistența letală vine deja sau va veni din China în Rusia și de acolo în Ucraina”.

Ministrul nu a oferit alte detalii despre provizii sau date de informații.

În timpul discursului său, Shapps a amintit apropierea dintre Rusia și China, spunând că comerțul dintre țări a crescut cu 64%, ceea ce a spus că „demonstrează că vorbim despre o relație mult mai strânsă [între Moscova și Beijing]”.

Ministrul a amintit, de asemenea, de recenta călătorie a lui Vladimir Putin în China, pe care a făcut-o la scurt timp după inaugurarea sa ca președinte.

Potrivit presei occidentale, în timpul războiului din Ucraina, China a devenit principalul furnizor al Rusiei de mărfuri necesare pentru producerea diferitelor arme, inclusiv rachete.

De exemplu, Financial Times a scris că în 2023, 90% din cipurile importate de Rusia au venit din China și au fost folosite la producția de rachete, tancuri și avioane.

Tot în ultimul trimestru al anului, 70% din mașinile-unelte despre care se crede că ar fi folosite la producția de rachete balistice au fost importate din China.

Autoritățile chineze spun că nu furnizează arme niciunei dintre părțile din conflictul ruso-ucrainean.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult