China a făcut o mișcare pe care analiștii o asociază cu pregătirile de război. Cresc temerile privind o invazie
Banca Populară a Chinei (PBOC) a cumpărat 27 de tone de aur în primele trei luni ale anului, ceea ce a dus rezervele sale la un nivel record de 2.262 de tone, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.
China cumpără acum aur în mod constant din octombrie 2022, marcând cea mai lungă acumulare a metalului prețios de cel puțin din anul 2000. Această serie de 17 luni a crescut rezervele sale de aur cu 16 procente.
În prezent, aurul se tranzacționează aproape de un nivel record de 2.343 dolari uncia, ceea ce ar însemna că stocul Beijingului se ridică la 170,4 miliarde de dolari.
Experții au declarat că mișcarea Chinei a fost probabil un efort de a-și proteja economia împotriva sancțiunilor occidentale în cazul unui conflict cu privire la Taiwan.
Jonathan Eyal, director asociat la Royal United Services Institute (RUSI), a declarat: „Achizițiile neîncetate și cantitatea mare sunt semne clare că acesta este un proiect politic căruia liderii de la Beijing îi acordă prioritate din cauza a ceea ce ei consideră a fi o confruntare iminentă cu Statele Unite. Bineînțeles că este legat și de planurile pentru o invazie militară a Taiwanului.”
Președintele Xi Jinping a declarat în repetate rânduri că dorește să „reunifice” China cu Taiwanul, folosindu-se de discursul său de Anul Nou pentru a spune că este inevitabil ca națiunea insulară să cadă sub dominația Beijingului.
Taiwanul este un aliat de lungă durată al SUA, iar președintele Joe Biden a semnalat că ar fi dispus să trimită trupe americane pentru a apăra insula în cazul unei invazii.
Banca centrală a Chinei a început să cumpere aur la scurt timp după ce țările occidentale au înghețat rezervele valutare ale Rusiei, deținute la băncile centrale străine, ca răspuns la invazia la scară largă a Ucrainei. Sancțiunile occidentale au șters 350 de miliarde de dolari din valuta străină a Moscovei.
„Nu există absolut nicio îndoială că momentul și natura susținută a achizițiilor fac parte dintr-o lecție pe care [China] a tras-o din războiul din Ucraina”, a explicat Eyal.
El a spus că probabil China își acumulează rezervele de aur pentru a se proteja împotriva sancțiunilor în dolari, în cazul în care ar ajunge la o confruntare majoră cu Occidentul.
China a crescut ponderea aurului în totalul rezervelor sale financiare de la 3,2% la 4,6% din octombrie 2022, potrivit Consiliului Mondial al Aurului. Țara are acum a șasea cea mai mare rezervă de aur din lume, imediat după Rusia.
Rezervele de aur ale Beijingului sunt depășite cu mult de cele ale SUA, care dețin se ridică la 602 miliarde de dolari, în timp ce Marea Britanie deține rezerve în valoare de 23 de miliarde de dolari.
Pe lângă stocarea de aur, președintele Xi a militat pentru o agricultură autonomă în China. De asemenea, guvernul chinez a vândut din deținerile sale din datoria SUA.