Charles Michel: „Trebuie să ne asigurăm că Putin va fi învins, fiind o chestiune de securitate pentru viitorul lumii”
Oficialul UE a mai precizat că Europa trebuie să se asigure că Putin va fi învins. ”Trebuie să fie obiectivul nostru comun”, a subliniat el, fiind ”o chestiune de securitate, pentru viitorul Europei şi pentru viitorul lumii”.
Michel a confirmat că i-a propus liderului ucrainean să se adreseze summitului. Consiliul European a fost prima adunare căreia s-a adresat Zelenski după invazia Rusiei pe 24 februarie, a adăugat el.
”Trebuie să ne asigurăm că Putin va fi învins. Trebuie să fie obiectivul nostru comun”, a subliniat el.
”Aceasta este o chestiune de securitate, pentru viitorul Europei şi pentru viitorul lumii”, a continuat oficialul UE.
Michel a spus că a vorbit cu Zelenski şi preşedintele rus în repetate rânduri de când Rusia a invadat Ucraina, în speranţa că îi va ajuta să ajungă la ”o încetare a focului şi să facă posibilă o cale sinceră pentru a negocia”.
”Este extrem de dificil, pentru că nu suntem siguri că guvernul rus este sincer... Nu suntem naivi, credem că încearcă să atace armata pentru a-şi consolida poziţiile în ceea ce priveşte negocierile”, a menţionat Michel.
”Dar, pe de altă parte, trebuie să schimbăm echilibrul de putere pentru a oferi preşedintelui Zelenski o poziţie mai bună în acele negocieri directe cu Rusia”, a mai spus preşedintele Consiliului European.
Reuniunea Consiliului European se va desfăşura în perioada 24-25 martie, iar Ucraina va fi o temă principală în agenda summitului. Preşedintele american Joe Biden a confirmat că va participa joi la summit pentru a discuta situaţia Ucrainei şi cooperarea transatlantică.
Michel a discutat şi despre sancţiuni, spunând că Uniunea Europeană ”trebuie să fie inteligentă” în ceea ce priveşte sancţiunile împotriva Rusiei.
”Am impus sancţiuni fără precedent” Rusiei, a argumentat el, adăugând că sunt vizaţi oligarhii, sectoarele economice ale Rusiei.
Cu toate acestea, ”nu avem exact aceeaşi situaţie în Europa şi în Statele Unite”, a recunoscut preşedintele Consiliului European.
”De exemplu, sectorul petrolului sau al gazelor. Suntem mult mai dependenţi în Europa în comparaţie cu situaţia din Statele Unite. De aceea, trebuie să fim inteligenţi. Scopul este de a viza Rusia, de a cauza suferinţă Rusiei. Nu avem obiectivul de a ne provoca nouă înşine durere”, a spus el.
Referitor la dependenţa Europei de Rusia pentru aprovizionarea cu energie, Michel a subliniat: ”Suntem mult prea dependenţi de gazul rusesc”. Cu toate acestea, oficialul UE a adăugat că aceasta nu a fost o concluzie recentă, iar Pactul verde european din 2020 este o soluţie pe termen lung pentru dependenţa excesivă a UE de Rusia.
Sursa: News.ro
Dată publicare: 23-03-2022 15:02