Cercetătorul care a ajutat la identificarea Omicron, avertisment privind potențialul noii variante
„Acesta este probabil virusul cu cele mai multe mutații, dintre ce am văzut până acum”, a declarat virusologul Alex Sigal, cel care a condus echipa de cercetători care au identificat noua tulpină.
Varianta Omicron are peste 50 de mutații, dintre care mai mult de 30 sunt la proteina spike, ceea ce îi sporește capacitatea de răspândire. Sigal spune că este un „Frankenstein” al virusurilor.
„Apare mereu ceva nou. Virusul continuă să ne surprindă”, a continuat Sigal.
La 36 de ore după ce au descoperit noua variantă, cercetătorii sud-africani au alertat întreaga lume. Unele țări, inclusiv SUA, interzic acum călătoriile din mai multe țări din sudul Africii, în încercarea de a preveni răspândirea tulpinii.
Echipa lui Sigal colaborează cu alți oameni de știință pentru a afla dacă varianta este mai transmisibilă sau dacă poate „evita” anticorpii.
Oamenii de știință vor afla în aproximativ 10 zile dacă vaccinurile existente pot opri varianta Omicron, dar Sigal este încrezător că vaccinurile actuale vor oferi în continuare protecție împotriva bolilor severe și a spitalizării.
Dar Sigal a avertizat că atâta timp cât Africa rămâne în urmă în vaccinări, virusul va continua să sufere mutații. Omicron a infectat mai ales tinerii din Africa, iar medicii din Africa de Sud spun că cei infectați au simptome ușoare în cea mai mare parte.