Cercetătorii brazilieni alertează asupra mutaţiilor apărute în noile variante ale SARS-CoV-2
Articolul se referă la rezultatele unui studiu realizat de Fundaţia Oswaldo Cruz (FioCruz), considerat cel mai mare centru de cercetare ştiinţifică din America Latină şi care a detectat "mutaţii îngrijorătoare" în cinci dintre cele 27 de state din Brazilia: Amazonas, Bahia, Maranhao, Parana şi Rondonia, scrie Agerpres.
"Transmiterea continuă şi generalizată a SARS-CoV-2 în Brazilia generează noi linii virale ce pot fi mai rezistente la neutralizare" decât variantele anterioare, se arată într-un raport elaborat de experţi ai FioCruz, care are sediul la Rio de Janeiro.
Articolul a fost publicat de portalul MedRxiv, specializat în informaţii medicale şi cercetare clinică, pentru a putea fi revizuit de cercetători din întreaga lume.
Principala concluzie a articolului este că SARS-CoV-2 ar putea "evolua spre generarea de noi variante" care ar fi mai contagioase şi mai periculoase decât cele anterioare. "Ne-am putea afla în faţa unui proces natural de evoluţie şi de adaptare (a virusului) în faţa scenariului unei creşteri a numărului de persoane cu anticorpi", notează studiul.
Pandemia în Brazilia se află de mai multe săptămâni într-o fază lipsită de control, cu o creştere puternică a numărului de decese şi de contagieri, atribuită în parte virulenţei unei noi variante de COVID-19 apărute în Amazonia, cunoscută ca P.1 şi considerată de trei ori mai infecţioasă decât cea originală.
Potrivit celor mai recente date oficiale, difuzate luni, în ultimele 24 de ore în Brazilia s-au înregistrat 1.383 de decese şi 49.293 de noi cazuri de infectare, urcând bilanţul total la 295.425 de morţi şi peste 12 milioane de cazuri de COVID-19.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus , brazilia , cercetatori , mutatii
Dată publicare: 23-03-2021 08:55