Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianţei militare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei.  

Anunțul a fost făcut într-un comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Rutte, în vârstă de 57 de ani, îşi va prelua funcţia la data de 1 octombrie, înlocuindu-l pe norvegianul Stoltenberg, aflat în acest post de zece ani.

Numirea lui Mark Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente, notează Reuters.

'Consiliul Atlanticului de Nord a decis numirea prim-ministrului olandez Mark Rutte ca viitorul secretar general al NATO, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg', se spune în comunicat.

Citește și
Mark Rutte
Cele 5 mari provocări cu care se va confrunta Mark Rutte după ce va deveni noul șef al NATO

'Dl Rutte îşi va asuma funcţia de secretar general începând de la 1 octombrie, când expiră mandatul dlui Stoltenberg după zece ani în fruntea Alianţei', adaugă textul convenit de ambasadorii statelor aliate.

După ce şi-a declarat interesul faţă de acest post anul trecut, Rutte a obţinut de timpuriu sprijinul unor membri cheie ai Alianţei, în primul rând al Statelor Unite, dar şi al Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.

Stoltenberg a afirmat că salută cu căldură numirea lui Rutte drept succesor al său.

'Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens. Ştiu că plec lăsând NATO pe mâini bune', a declarat el.

Rutte, care va părăsi scena politică din ţara sa după aproape 14 ani ca prim-ministru, este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei.

El va avea în faţă provocarea de a asigura continuarea sprijinului aliaţilor pentru Kiev, în acelaşi timp cu a evita atragerea NATO într-un război direct cu Rusia.

Viitorul secretar general va trebui să se confrunte de asemenea cu o posibilă revenire a 'NATO-scepticului' Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, adaugă Reuters.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult