Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele 3 obiective reale ale Israelului în Fâșia Gaza. Pentru ultimul se cere "implicarea comunității internaționale"

Your browser doesn't support HTML5 video.

În cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană își extinde operațiunile în sudul Gazei. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis.

Pe lângă detonare, armata israeliană ia în calcul și o altă posibilă scoatere din uz a rețelei de tuneluri Hamas: să pompeze apă de mare pentru a le inunda.

Raidurile aviației israeliene în Fâșia Gaza nu au contenit nici peste noapte. Țintele predilecte sunt tunelurile în care se ascund teroriștii, iar loviturile se concentrează acum asupra orașului Khan Younis, din sudul enclavei, unde s-ar ascunde comandanții Hamas fugiți din nord.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Armata israelienă continuă să-și extindă operațiunile terestre. Soldații au acționat pe teren, teroriștii au ieșit din tuneluri, forțele aeriene au atacat".

După ce israelienii au lovit o ascunzătoare a șefilor Hamas, imagini postate pe internet arată mai mulți islamisti cum îndepărtează cu bastoanele mulțimea de la intrarea în spitalul Nasser, din Khan Younis.

Citește și
ostatici hamas
Experţi medicali israelieni îi declară morți în captivitate pe unii dintre ostaticii ținuți de Hamas în Fâșia Gaza

Dintr-o mășînă sunt scoși mai mulți răniți, între care și un important conducător Hamas, care ar fi murit ulterior din cauza rănilor.

Armata israeliană anunță că a descoperit până acum peste 800 de puţuri de tunel în enclavă.

Mai mult de jumătate dintre ele au fost deja distruse, precum și sute de kilometri de tuneluri, fie prin detonarea unor cantităţi mari de explozibili în interior, fie prin sigilarea lor.

Distrugerea Hamas "va dura câţiva ani"

Însă nici liderii Hamas care dau ordine din exil, din Qatar, Liban ori Turcia, n-ar trebui să se simtă în afara pericolului. Cum era de așteptat, după masacrele din 7 octombrie, vânarea lor este un obiectiv primordial pentru israelieni.

Ronen Bar, șeful Shin Bet serviciul de securitate internă: "Guvernul ne-a stabilit drept obiectiv să eliminăm Hamas. Vom face asta peste tot, în Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar. Va dura câţiva ani, dar o vom face".

Pe de altă parte, pentru prima oară de la începutul ofensivei din Gaza, guvernul israelian a detaliat obiectivele campaniei militare, dincolo de formularea standard "distrugem Hamas".

Eylon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian: "Primul obiectiv este completa demilitarizare a Fășiei Gaza. Al doilea este ca reconstrucția să se facă în așa fel încât, de data asta, ajutoarele internaționale să fie alocate reconstrucției civile, nu refacerii mașinăriei de război. Iar al treilea obiectiv, unde este cea mai mare nevoie de implicare a comunității internaționale, este deradicalizarea, astfel încât următoarea generație de copii palestineini să nu mai fie crescuți sub imperativul Jihadului și al martiriului, cum s-a făcut până acum în școlile din Gaza, incluisv în cele administrate de ONU".

Familiile ostaticilor din Fâșia Gaza cer un nou armistițiu Israel - Hamas

Între timp, familiile israelienilor rămași captivi în Gaza au reluat campania în favoarea unui amistitiu.

Yael Adar, mama lui Tamir, 38 de ani, răpit din Nir Oz: "Trebuie să ne gândim ce facem mai departe, cum să sporim presiunea (asupra guvernului). Fiul meu știe că nu mă las, că lupt pentru el până-n pânzele albe, trebuie să aud și din partea guvernului că nu-mi abandonează fiul (în Gaza)".

Potrivit estimărilor oficiale, 137 de israelieni, inclusiv 15 femei și doi copii, sunt în continuare ținuți ostatici în Fâșia Gaza.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult