Cele 18 tancuri Leopard 2 promise de Germania Kievului au ajuns în Ucraina, împreună cu 40 de vehicule de infanterie
Your browser doesn't support HTML5 video.
În acest timp, rușii au lansat mai multe bombardamente, soldate cu victime, atât în sudul Ucrainei, cât și în orașul Sloviansk, din est. Iar Av-divka este pe cale să devină al doilea Bahmut. Kievul le-a cerut celor doua mii de civili rămași acolo, să fugă grabnic. Pe de altă parte, analiștii atrag atenția că anunțul lui Vladimir Putin, privind amplasarea de arme nucleare tactice în Belarus, este o veste proastă, în primul rând, pentru Minsk! Matthew Chance, CNN: „E prima dată după anii '90, când o parte din arsenalul nuclear rusesc este amplasat în afara țării. Puțîn a precizat că o instalație de depozitare ar urma să fie finalizată până în iulie. Asta nu înseamnă însă neapărat că mai facem un pas către Armageddon. Anunțul ar putea fi adresat mai ales publicului intern, pentru a ilustra că Putin încă are inițiativă. Departamentul American de Stat a reacționat calm, declarând că nu a fost sesizat niciun semn că Rusia s-ar pregăti să recurgă la arme nucleare.” Pe de alta parte, Kievul acuză Minskul că este "ostaticul nuclear al Moscovei" și a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Matthew Chance: „Putin a spus foarte clar că armele nucleare tactice nu vor fi pur și simplu predate Belarusului, ci vor rămâne sub comanda și controlul Moscovei. Asta înseamnă că Rusia va staționa probabil și mai multe trupe în Belarus, încet, dar sigur, înăsprindu-și treptat controlul asupra acestei țări." În altă ordine de idei, Putin acuză puterile occidentale că încearcă să formeze mai multe alianţe, iar Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud stau la coadă să adere la un "NATO global".
Vladimir Putin: „Este absolut fals că am fi făcut o alianță militara cu Beijingul. Da, cooperăm în domneiul militaro-tehnic, dar n-o ascundem, totul e transparent, nimic secret. Și ce fac Statele Unite în acest timp? 3 Anunță că vor forma un NATO global. Iar Marea Britanie și Japonia au semnat la începutul anului o înțelegere privind contacte și relații de cooperare în sfera militară. Înșiși analiștii occidentali spun că Vestul începe să formeze o noua axa, precum cea creata în anii '30 de regimurile fasciste din Germania, Italia și Japonia militaristă.”
În acest timp, Bahmutul rămâne scena celor mai aprige confruntări.
Totuși, forțele de frontieră ucrainene susțin că au ucis în ultimele ore cel puțin 15 mercenari Wagner și au publicat imagini din toiul operațiunii. Tot pe rețelele sociale circulă o înregistrare video descrisa de ucraineni drept un cimitir din Krasnodar, unde au fost înmormântați mercenari Wagner. Potrivit postului Sky News, autoritățile ruse promit bonusuri în bani, telefoane și alte beneficii, iar birourile de înrolare colaborează cu universitățile și agențiile de servicii sociale pentru a atrage în armată studenții și șomerii. La aproximativ 90 de kilometri de Bahmut și doar 10 km de Donetzkul ocupat, se află orașul Avdivka, care, înainte de război, avea o populație de 32 de mii de locuitori. „Rusia transformă orașul în scena unui film post-apocaplitic, intensificându-şi bombardamentele şi forţând o închidere aproape completă a acestei localități", a spus un înalt oficial local. Autoritățile de la Kiev au întețit apelurile de evacuare pentru cei aproape 2.000 de civili care se încăpățânează să rămână în orașul fară apa și electricitate de multă vreme. Între ei sunt și 7 copii. Între timp, vastele câmpuri fertile ale Ucrainei sunt pline de cratere, și, mai ales, de mine și rachete neexplodate. Unele sunt concepute să spulbere un tanc de 40 de tone. Mairi Cunningham, HALO Trust: „Găsim mine anti-tanc, mine anti-personal, mine anti-personal atașate unor cabluri-capcană declanșatoare, grenade atașate cablurilor-capcană și muniții cu fragmentare.” Numărul acestor capcane este imens. Ivan Watson, CNN Senior International Correspondent: „Oleksandr m-a adus aici să văd cu ochii mei ceva ce, drept să spun, nu mă prea face să mă simt în siguranță. Chiar pe partea asta a drumului sunt, poate, 10 mine anti-tanc. Și mai sunt și aici. Puteți vedea încă 1, 2, 3, 4, 5 mine anti-tanc. Zice că le-a strâns de pe camp și le-a pus aici.” Acest fermier de 69 de ani a descoperit minele cu ajutorul unui detector de metale, după care a săpat în jurul lor cu mâinile goale. Ivan Watson, CNN Senior International Correspondent: „Mi-a fost frică, dar e musai să fac însămânțările.” Mykola, tractorist: „Merg cu 10 km/h, mă uit încoace și încolo... Mai trec peste o bucată de fier, peste fragmente (de rachete), le aud." Potrivit armatei ucrainene, o treime din teritoriul țării este contaminat cu dispozitive explozive. La câteva zile, câte un fermier este rănit grav în timp ce își lucrează pământul.