Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cel puţin 24 de ţări au confirmat prezenţa noii tulpini Omicron. Mesajul președintei Comisiei Europene

Your browser doesn't support HTML5 video.

De la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene lansează ideea vaccinării obligatorii anti-COVID în toate statele Uniunii Europene.

"Este nevoie de o abordare comună", spune Ursula von der Leyen, dar subiectul trebuie tranşat, mai ales în contextul răspândirii variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2. Cel puţin 24 de ţări au confirmat prezenţa noii tulpini. Printre ele, şi Statele Unite.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: ”Este de înţeles şi potrivit să deschidem această discuţie acum, să vedem cum putem încuraja, iar la nevoie chiar să impunem vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană. Trebuie să avem această discuţie. Este necesară o abordare comună, dar este un subiect pe care trebuie să îl deschidem."

Reacția șefei Comisiei Europene, care a fost medic înainte de a-şi începe cariera politică, vine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat persoanelor care au peste 60 de ani sau suferă de comorbidităţi grave să evite călătoriile pentru a nu se infecta.

De altfel, țări precum Austria sau Grecia au anunțat deja că vor introduce obligativitatea vaccinului, o măsură luată în calcul și de Germania.

Citește și
Pfizer
Un prim caz de infectare cu varianta Omicron, confirmat în SUA

Între timp, continuă să crească numărul ţărilor unde au fost depistate cazuri de infectare cu varianta Omicron. Pe lângă Irlanda, Norvegia, inevitabilul s-a produs şi în Statele Unite.

Anthony Fauci, consilierul medical al Casei Albe: ”Acesta este primul caz de COVID-19 cauzat de varianta Omicron care a fost detectat în Statele Unite. Individul respectiv s-a autoizolat. Toate persoanele cu care a intrat în contact au fost anunţate şi au fost testate. Până acum, rezultatele testelor lor au ieșit negative. Pacientul era vaccinat cu schemă completă şi a avut simptome uşoare, care s-au ameliorat."

Washingtonul a interzis deja intrarea pe teritoriul american a persoanelor provenind din opt ţări din Africa australă.

Anthony Fauci, consilierul medical al Casei Albe: ”Nimeni nu crede, eu cu siguranță nu, că o interdicție de călătorie va împiedica persoanele infectate să vină în Statele Unite, dar trebuia să câștigăm timp pentru a ne putea pregăti, a înțelege ce se întâmplă, care este natura acestei infecții? Care este natura transmisibilității?”

Pe de altă parte, oficialii Organizației Națiunilor Unite susțin că închiderile frontierelor în contextul apariţiei variantei Omicron sunt "profund injuste", față de țările care că au identificat primele această tulpină şi au împărtăşit informaţii ştiinţifice şi sanitare cruciale cu lumea.

Lindiwe Sisulu, ministrul turismului din Africa de Sud: ”Omicron nu este o varinată sud-africană. A fost descoperit de oamenii noștri de știință și se pare că s-a răspândit peste tot cu mult înainte de a-l descoperi noi. Și trebuia să facem lumină pentru că ne-am trezit brusc cu o mulțime de țări care ne trec pe lista roșie, ceea ce face lucrurile foarte grele pentru economia noastră.”

Noua tulpină a ajuns pe toate continentele, dar europenii par cel mai afectaţi şi la fel că mai toate țările din lume au înăsprit din nou restricţiile sanitare, cu controale la frontiere, interdicţii de călătorie în Africa australă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult