Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cehia a intrat din nou în stare de urgență. Magazinele, școlile și grădinițele s-au închis

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cehia intră din nou în stare de urgență sanitară până la sfârșitul lunii, aşa că noi măsuri dure au intrat în vigoare. Magazinele, școlile și grădinițele s-au închis și sunt restricții drastice de circulație.

Odată cu răspândirea mutaţiilor din Marea Britanie şi Africa de Sud sunt înregistrate zilnic în jur de 14.000 de noi cazuri de Covid-19. Capacitatea unităților de terapie intensivă aproape a atins limita. Premierul ceh a spus că țara lui ar putea folosi vaccinul rusesc Sputnik, fără aprobarea Agenției Europene a Medicamentului.

Scott McLean, CNN: "Numărul bolnavilor de Covid internați în acest spital s-a dublat în două săptămâni, solicitând până la refuz terapia intensivă. Aici era un depozit, dar acum pacienții primesc în această încăpere tratament de terapie intensivă. Însă, mai mult decât spațiul insuficient, spitalul duce lipsa personalului medical."

Discuție reporter-doctor:

- Și guvernul nu poate să vă ajute în niciun fel? - Nu, pentru că toate regiunile se confruntă cu aceeași problemă.

Citește și
Lockdown parțial în Cehia, după o creștere masivă a numărului de infectări cu Covid-19
Lockdown parțial în Cehia, după o creștere masivă a numărului de infectări cu Covid-19

Dr. Milan Kubek, președintele colegiului medicilor: "În fiecare zi înregistrăm 1.000 de cadre medicale infectate, la 10.000 de cazuri de infectare în toată țara."

Rata de infectare în Cehia este de 6 ori mai mare decât în Statele Unite. Conform datelor oficiale, la fiecare 63 de cehi, unul s-a molipsit cu Sars-CoV-2.

Într-un spital din sud-estul ţării, unde mai mult de 10% din personal este infectat, locul asistenţilor medicali este ţinut de elevii şcolilor medicale. Unii nu au împlinit nici vârsta care le permite să conducă o maşină.

Jiri Vihnal, șef secție terapie intensivă: "Eu cred că sistemul sanitar din Republica Cehă este deja în colaps, pentru că spitalele, cu doar câteva excepții, nu mai pot asigura îngrijiri pe termen lung pentru pacienții non-Covid."

Armata a instalat spitale de campanie.

Medici și asistenți medicali militari din Garda națională americană, dar și din Uniunea Europeană vor merge să dea o mână de ajutor în Cehia.

La apogeul primului val al pandemiei, în primăvară, cu spitalele copleşite, Italia transmitea solicitări disperate de ajutor din străinătate. Medici şi asistenţi militari din diferite ţări ale lumii au răspuns acestor chemări. Nu şi Republica Cehă.

Jan Javranek, adjunctul ministrului apărării: "Acum am realizat că este o stradă cu două sensuri și nu putem doar să cerem fără să dăm ceva în schimb."

Cum de a ajuns Republica Cehă într-o criză Covid atât de adâncă? După o serie de deciziii eronate ale autorităţilor, cred experţii. Guvernul a refuzat să impună portul obligatoriu al măştii în vara, apoi s-a grăbit să redeschidă magazinele înainte de Crăciun.

Tot autorităţile au reacţionat cu întârziere, când variantele mai contagioase ale virusului începeau să se răspândească în Cehia, la începutul anului.

Până la urmă, cehii par să fi fost victime ale propriului succes. Dacă au trecut relativ uşor de primul val al pandemiei, în primăvară, au început să subestimeze severitatea ameninţării, şi să cread ca măsurile de prevenire sunt ... o pierdere de timp.

Oricum, mulţi dintre cei infectaţi, observă specialiştii, au apelat la ajutor medical cu întârziere, la multe zile după ce au luat virusul.

Este o mare diferență să iei măsuri de izolare la timp, sau să aștepți 10 zile. 10 zile când rata de reproducere a virusului este 1,4 înseamnă o dublare a cazurilor de infectare - explică un specialist.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult