Cea mai amplă grevă din ultimii 24 de ani, în Franța. Ciocniri violente între manifestanți și jandarmi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
UPDATE 18:25- Peste 250 de manifestații, organizate pe teritoriul Franței
Sindicate, partide de opoziție, și "vestele galbene" vor să-l forțeze pe președintele Macron să renunţe la proiectul de reformare a sistemului de pensii, unul dintre principalele angajamente ale mandatului său.
Ca de obicei, cu ocazia unor manifestații de protest, au apărut și ciocniri între manifestanții radicali și forțele de ordine.
Angajați din sectorul feroviar, profesori, polițișți, gunoieri, avocați, partidele de opoziție și "vestele galbene" cu toții au făcut un apel în favoarea unei greve pentru o perioadă nelimitată.
Mișcarea afectează în special transportul în comun în regiunea Parisului, în condițiile în care 11 din cele 14 linii de metrou sunt închise. De asemenea, au fost anulate 90% dintre trenurile de mare viteză și 80% din cele regionale.
Cetățean francez: „Nu blocând țara faci lucrurile să progreseze. M-am săturat să fiu ostaticul protestelor, chestia asta mă scoate din sărite!”
Cetățean francez: „Ar trebui asigurat un trafic minimal, dar trenurile nu vor circula deloc, așa că, pardon de expresie, pur și simplu își bat joc de noi! Or avea ei motive întemeiate să facă grevă, dar pedepsesc pe toată lumea!”
Reforma sistemului de pensii, una dintre ambițiile președintelui Macron, vizează unificarea într-un sistem universal pe bază de puncte a celor 42 de regimuri actuale de pensionare, de pildă pensii private, pensii pentru funcționari, pensii speciale ori pensii complementare.
Protestatar: „Pentru 40 de ani de muncă, simulatorul arată că dacă până acum primeai o pensie de 2.281 de euro, cu sistemul nou vei lua 1.717 euro”.
Valoarea pensiei se baza pe veniturile din ultimele șase luni dinaintea pensionarii, în timp ce, în viitor, se vor lua în calcul veniturile din toată perioada lucrată. Și cum, de-a lungul timpului ai și ani în care câștigi mai puțin, pensia va fi mai mică.
Protestatar: „Chiar dacă nu aveam cine știe ce salariu, era un pachet de beneficii, care include pensia. Eu unul mă aștept la o pierdere de 15-20%”.
Într-o contradicție grăitoare, sondajele de opinie arată că, deși cei mai mulți francezi sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susțin de asemenea greva.
Rămâne de văzut dacă, în ajun de sărbători, guvernul va rezista presiunilor enorme exercitate de greviști. Protestul amintește de mișcările din 1995, care au paralizat Franța timp de o lună, și au obligat guvernul de atunci să renunțe la reformarea sistemului de pensii.
UPDATE 16:30- Turnul Eiffel şi muzeul d'Orsay, închise joi din cauza grevelor
Turnul Eiffel, vizitat în fiecare an de şapte milioane de persoane, este închis joi din cauza grevelor masive împotriva reformei pensiilor dorite de preşedintele Emmanuel Macron, a anunţat compania care operează Turnul Eiffel (SETE), conform Agerpres.
Efectivele prezente nu sunt „suficient de numeroase pentru a deschide monumentul în condiţii de securitate şi de primire optime pentru public”, a precizat SETE într-un comunicat, adăugând totodată că zona de sub turn rămâne accesibilă în mod gratuit.
Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos
Comunicatul SETE nu specifică însă dacă monumentul va fi închis şi vineri, în condiţiile în care mobilizarea împotriva reformei pensiilor va continua.
În fiecare an, şapte milioane de persoane vizitează Turnul Eiffel şi peste 20 de milioane vin să-l vadă fără să urce în el. Celebrul monument parizian a sărbătorit anul acesta 130 de ani.
Conducerea celui mai vizitat muzeu din lume, Luvrul, a anunţat miercuri că acesta va fi deschis, cu excepţia unora dintre săli, precizând totodată că extrem de populara sa expoziţie dedicată împlinirii a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci va putea fi vizitată de către public.
În schimb, muzeul d'Orsay va fi închis joi.
Un alt obiectiv turistic asaltat de turiştii din întreaga lume, Palatul Versailles, aflat în apropiere de Paris, recomandă potenţialilor vizitatori „amânarea vizitelor” programate pentru joi şi vineri, deoarece deschiderea domeniului va fi perturbată de grevă.
UPDATE 14.45- Magazinele și băncile din apropierea Gării de Nord din capitala Franței s-au pregătit pentru protestele de joi, acoperindu-și ferestrele cu scânduri de lemn.
Totodată, demonstranții s-au confruntat cu poliția într-o încordare tensionată la Lyon, joi, în timp ce protestele împotriva reformei pensiilor președintelui francez Emmanuel Macron au avut loc în toată Franța.
Imaginile de la fața locului arătau poliția folosind gaze lacrimogene și scuturi pentru a împinge înapoi protestatarii.
Peste 200 de demonstrații sunt planificate în toată țara.
La Paris au fost dislocați 6.000 de polițiști, iar autoritățile au emis un decret prin care interzice adunarea protestatarilor pe Champs-Élysées sau la secțiile de poliție.
Până la amiază, poliția a reținut 18 persoane pentru a le interoga și a efectuat 3.119 de verificări preventive în capitala Franței.
---
Mişcarea de protest, care s-ar putea prelungi până la Crăciun, aminteşte de grevele din 1995, care au paralizat Franţa timp de o lună şi au obligat guvernul de atunci să renunţe la reformarea sistemului de pensii.
Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi "vestele galbene", toţi au făcut un apel în favoarea unei greve pe perioada nelimitată.
Mişcarea afectează în special transportul în comun în regiunea Parisului, în condiţiile în care 11 din cele 14 linii de metrou sunt închise. De asemenea, au fost anulate 90% din trenurile de mare viteză şi 80% din trenurile regionale.
Bărbat: "Nu blocând țara faci lucrurile să progreseze. M-am săturat să fiu ostaticul protestelor, chestia asta mă scoate din sărite!"
Bărbat: "O să plec mai devreme de la muncă, n-am de ales. Ar trebui asigurat un trafic minimal, dar trenurile nu vor circula deloc, aşa că, pardon de expresie, pur şi simplu îşi bat joc de noi! Or avea ei motive întemeiate să facă grevă, dar pedepsesc pe toată lumea!"
În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de peste 50% și de până la 80% în zona Parisului.
Reforma sistemului de pensii, una dintre ambiţiile preşedintelui Macron, vizează unificarea într-un sistem universal pe bază de puncte a celor 42 de regimuri actuale de pensionare, de pildă pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale ori pensii complementare.
Femeie: "Pentru 40 de ani de muncă, simulatorul arata că, dacă până acum primeai o pensie de 2.281 de euro, cu sistemul nou vei lua 1.717 euro. Valoarea pensiei se baza pe veniturile din ultimele 6 luni dinaintea pensionarii, în timp ce, în viitor, se va lua în calcul veniturile din toată perioada lucrată. Şi cum, de-a lungul timpului ai şi ani în care câştigi mai puţin, pensia va fi mai mică."
Bărbat: "Chiar dacă nu aveam cine ştie ce salariu, era un pachet de beneficii, care include pensia. Eu unul mă aştept la o pierdere de 15-20%."
Într-o contradicţie grăitoare, sondajele de opinie arată că, deşi cei mai mulţi francezi sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susţin de asemenea greva.
Sindicalist CFR: O să fac grevă 3 săptămâni dacă e nevoie şi să nu credeţi că am economii în bancă. Nu mă zbat pentru pensia mea, ci pentru copiii şi nepoţii mei, fiindcă reforma asta nu anunţa vremuri bune pentru ei.
Rămâne de văzut dacă, în ajun de sărbători, guvernul va rezista presiunilor enorme exercitate de grevişti.