Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce urmează după atacul cu drone și rachete al Iranului asupra Israelului. Testul lui Joe Biden în cel mai tensionat moment

Acțiunile Iranului au fost mai mult decât se aștepta oricine. Noaptea trecută a avut loc un atac fără precedent și, în același timp, extrem de riscant, asupra Israelului.

Întrebarea care se ridică este ce urmează? Un război total în Orientul Mijlociu? Este întrebarea pusă cu neliniște de opinia publică în urma celor mai recente evenimente.

Această întrebare a constituit, fără îndoială, punctul central al convorbirii telefonice de la sfârșitul nopții dintre președintele Biden și premierul Netanyahu. Atacul spectaculos al Iranului cu drone și rachete asupra Israelului este cu adevărat fără precedent, scrie Mark Stone, corespondent SkyNews, într-o analiză a evenimentelor din Orientul Mijlociu.

O regiune deja zguduită de atacurile Hamas și de represaliile israeliene asupra Gaza este zguduită din nou. Conducerea și pârghiile americane, testate în repetate rânduri, sunt supuse la o presiune și mai mare odată cu acest nou atac.

Cel mai periculos moment de până acum

Un atac direct din partea Iranului, de pe teritoriul iranian, împotriva Israelului este o linie roșie depășită la Tel Aviv.

Citește și
Joe Biden
Joe Biden se întoarce la Washington pe fondul ameninţărilor Iranului la adresa Israelului

Declanșarea de către Iran a fost un alt moment fără precedent și o altă linie roșie depășită, la 1 aprilie, când o rachetă a aterizat asupra consulatului iranian din Damasc, Siria, ucigând 16 persoane.

Chiar dacă multe din drone și rachete au fost interceptate și, în ciuda faptului că nu a existat un scenariu cu victime în masă, israelienii se vor simți profund vulnerabili, iar guvernul israelian s-ar putea simți obligat să riposteze.

Iranul a ripostat după atacul de la consulatul din Damasc. Este, de asemenea, motivul pentru care Israelul s-ar putea să nu poată ignora valul de drone și rachete lansat de Teheran în weekend. Niciodată în istoria sa, Israelul nu s-a confruntat cu un astfel de atac aerian.

Testul președintelui Biden

Bineînțeles, relația SUA-Israel a fost grav tensionată de Gaza. Testul președintelui Biden este acum de a echilibra acțiunea și reacția unei națiuni care se confruntă cu un moment care va fi resimțit, pe plan intern, ca fiind existențial, cu consecințele unui război regional total.

Violențele semnificative ale coloniștilor evrei din Cisiordania, atacurile Hezbollah din sudul Libanului și dezastrul continuu din Gaza riscă să agraveze haosul.

Acțiunile Iranului au fost mai mult decât se aștepta oricine. Un atac fără precedent și extrem de riscant împotriva Israelului, a fost o încercare extremă de a restabili disuasiunea. Acest lucru funcționează în ambele sensuri.

Cu doar șase luni în urmă, cu câteva zile înainte de 7 octombrie, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, scria: „Regiunea este mai liniștită decât a fost în ultimele decenii. Am dezescaladat crizele din Gaza și am restabilit diplomația directă”. Din păcate s-a înșelat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult