Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce spunea Vladimir Putin despre aderarea Ucrainei la NATO înainte de invazie

Vladimir Putin nu a ascuns faptul că se opune ca Ucraina să devină membră a NATO.

De fapt, unul dintre scopurile declarate ale invaziei Ucrainei de către Rusia a fost oprirea aderării Kievului la alianță, scrie Sky News. 

Cu toate acestea, întrucât așa-numita „operațiune militară specială” pare să aibă exact efectul opus, iată câteva dintre declarațiile președintelui rus despre NATO în trecut:

• La începutul acestui an, pe măsură ce Finlanda și Suedia s-au mutat pentru a se alătura alianței, Putin a acuzat NATO că are „ambiții imperiale”.

• Înainte de începerea invaziei, Putin a descris aderarea Ucrainei la NATO ca un factor care crește probabilitatea unui război nuclear. Cu câteva zile înainte de a-și trimite forțele peste graniță, președintele rus a spus: „Realizați că dacă Ucraina se alătură NATO și decide să ia Crimeea înapoi prin mijloace militare, țările europene vor fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia?”.

Citește și
viktor orban vladimir putin
Viktor Orban a ordonat ca Vladimir Putin să nu poată fi arestat dacă intră în Ungaria. Budapesta ”l-ar adăposti”

• La scurt timp după începerea invaziei, în timpul unui discurs la o paradă de Ziua Victoriei de la Moscova, Putin a numit extinderea NATO o „amenințare inacceptabilă”, spunând că alianța „a început să încerce activ să asimileze teritoriile adiacente nouă prin mijloace militare”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult