Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă pe nava cu români blocată în Japonia din cauza coronavirusului. „Mulţi pasageri sunt neliniştiţi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Epidemia de coronavirus evoluează la nivel mondial, iar numărul deceselor a depășit 1.000. Vorbim deja şi de 43.000 de îmbolnăviri.

Specialiștii occidentali cred, însă, că în China sunt mult mai multe cazuri de persoane infectate. În ceea ce-i priveşte pe cei 16 romani blocaţi pe nava de croazieră ''Diamond Princess'', în Japonia, în a şaptea zi de carantină, situaţia este tot mai dramatica: miile de oameni de la bord trăiesc într-o tensiune uriașă.

Bilanţul îmbolnăvirilor la bordul vasului a ajuns la 135 de cazuri confirmate.

Pentru pasagerii aflaţi în carantină pe nava de croazieră "Diamond Princess", situaţia e similară cu un scenariu de film apocaliptic. Marți dimineaţă, zeci de echipaje de salvare însoțite de militari şi-au făcut apariţia pe pontonul care leagă nava de restul lumii - cel mai probabil, pentru a prelua alţi pasageri infectaţi.

Gay Courter, pasager "Diamond Princess": „Trebuie să fie 40 sau mai multe ambulanţe şi maşini de intervenţie, câteva vehicule militare... Au adus autospeciale de pompieri, aliniate lângă pasarela prin care oamenii sunt duşi la ambulanţe.”

Citește și
Petrol, OPEC
Preţurile petrolului au scăzut masiv din cauza epidemiei de coronavirus din China

Câteva zeci de membri ai echipajului, de naţionalitate indiană, au făcut apel la guvernul lor să facă demersuri pentru a-i aduce acasă. Şi pasagerii sunt nemulţumiţi că trebuie să rămână în continuare la bordul navei, chiar dacă nu manifestă simptomele asociate cu noul coronavirus.

Gay Courter: „Specialişti de la nivel înalt ne-au spus că e o idee nebunească să ţii în carantină oameni sănătoşi alături de bolnavi, aşa ceva nu se face. Acum, chiar dacă suntem izolaţi aici în cameră, nu am fost testaţi.”

Rebecca Frasure e unul dintre cetăţenii americani testaţi pozitiv cu noul virus. A fost preluată de medici în urmă cu câteva zile şi dusă într-un spital japonez, în timp ce soţul ei a rămas pe navă. Cei doi încearcă să facă faţă situaţiei, dar teama şi reacţiile negative îi afectează mai mult că virusul.

Kent Frasure, pasager în carantină: Chiar astăzi am primit un mesaj de la cineva care-mi spunea "Nu te întoarce acasă".

Rebecca Frasure, pasageră în transportată la spital: Am primit câteva mesaje de-a dreptul ameninţătoare. Oamenii pot fi uneori chiar răutăcioşi.

Printre membrii echipajului rămaşi pe navă sunt şi câţiva români care încearcă să le facă viaţa mai bună pasagerilor.

Hia Brooks, pasageră: Aceşti romani de la bord, sunt foarte muncitori, sunt minunaţi şi atât de prietenoşi şi, bineînţeles, fetele foarte frumoase ca de obicei.

Hia Brooks: Mulţi pasageri sunt neliniştiţi dar noi continuăm să gândim pozitiv şi încercam să-i calmăm pe ceilalţi cât putem, încercam să-i determinăm şi pe ei să rămână pozitivi.

În China, multe dintre oraşele aflate în carantină sunt în continuare pustii. Imaginile filmate în Beijing şi în alte localităţi arată străzi goale, centre comerciale cu magazinele închise şi doar ici-colo câte un localnic care merge grăbit, cu masca pe faţă. În zonele afectate de epidemie, medicii fac eforturi uriaşe pentru a limita răspândirea virusului. În Hong Kong, de exemplu, autorităţile medicale suspectează că virusul s-a transmis prin conductele de canalizare într-un complex rezidenţial de 30 de etaje.

Yuen Kwok-yung, Departamentul de Microbiologie: „Asta e, cu certitudine, ceea ce am numi o situaţie cu potenţial de risc, e cât se poate de clar.”

Specialiştii americani sunt de părere că numărul persoanelor infectate în China este mult mai mare decât cifrele oficiale. Pe de altă parte, însă, mortalitatea este foarte redusă, raportat la întreaga populaţie.

Anthony Fauci, Director of NIAID: „Este o situaţie foarte gravă în China. Virusul se răspândeşte rapid şi nu e controlat adecvat. Aşa că nu contează cum sunt numărate cazurile, ăsta e adevărul. În China e o epidemie cât se poate de serioasă.”

Există și vești bune: aproape 4000 de pacienți infectați cu noul coronavirus au fost vindecați și externați din spitale, spun oficialii chinezi.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult