Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se ascunde, de fapt, în spatele întâlnirii dintre Putin și Kim Jong-un. Obiectivul major al liderului de la Kremlin

Your browser doesn't support HTML5 video.

Din Coreea de Nord, Vladimir Putin a ajuns în Vietnam. Liderul rus urmează să se întâlnească cu secretarul general al Partidului Comunist, apoi cu premierul și noul președinte.

Este o vizită menită să consolideze relația de lungă durată a Moscovei cu țara asiatică, un aliat din perioada sovietică.

Din Phenian, liderul de la Kremlin a plecat cu un parteneriat strategic care include și o clauză reciprocă de apărare. Titulatura ascunde, probabil, noi achiziții de arme nord-coreene de care rușii au nevoie în Ucraina.

"Este de-a dreptul jalnic pentru Vladimir Putin că trebuie să se bazeze pe a 198-a economie din lume ca să-și susțină efortul de război", comentează analiștii internaționali.

Pentru a-l întâmpina pe înaltul oaspete rus, o gardă de onoare, inclusiv soldați călare, și o mulțime de civili care afișau un entuziasm nemaipoment s-au adunat în Piața Kim Ir Sen.

Citește și
Putin si Kim Jong Un
Motivul pentru care nici măcar China nu vede cu ochi buni marea prietenie dintre Rusia și Coreea de Nord

Coregrafia a inclus copii care țineau baloane în mâini, portrete uriașe ale celor doi lideri si steaguri naționale afișate pe clădirea principală a pieței.

După o plimbare cu limuzina decapotabilă printre miile de coreeni aduși să facă figurație, Putin și Kim au ajuns la Palatul Kumsusan pentru discuțiile propriu-zise.

Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord: "Guvernului Republicii Democrate Populare Coreea prețuiește rolul și misiunea puternicei Federații Ruse în păstrarea echilibrului și stabilității strategice în lume. Și ne exprimăm sprijinul deplin pentru operațiunea militară specială a guvernului rus în Ucraina".

Putin s-a arătat de îndata recunoscător.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Prietenii noștri nord-coreeni au o poziție echilibrată și obiectivă în chestiunea ucraineană, pentru că înțeleg foarte bine cauzele inițiale ale crizei".

Vladimir Putin și Kim Jong-un au semnat un pact de parteneriat strategic care include si o clauză de apărare reciprocă.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Acordul de parteneriat prevede, între altele, asistență reciprocă în eventualitatea unei agresiuni împotriva unuia dintre semnatari. Federația Rusă nu exclude aprofundarea cooperării tehnico-militare cu Republica Populară Democrată Coreea".

Mike Valerio, CNN: "Nord-coreenii vor de la ruși ajutor pentru programul lor de rachete și satelitț. Cât despre ce dorește Putin, în primul rând mai multe muniții care să ajute efortul de război împotriva Ucrainei".

Este binecunoscut faptul că obuze și rachete balistice nord-coreene sunt folosite de ruși împotriva Ucrainei. Perspectiva unei reciprocități în acest domeniu pune în primejdie securitatea în Peninsula Coreeană.

Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia: "Obiectivul lui Putin este nu doar să obțină ajutor de la nord-coreeni, ci și să sprijine Phenianul să devină mai puternic, transformându-l într-o problemă tot mai serioasă pentru SUA și aliații lor, precum Japonia și Coreea de Sud".

Moscova și Phenianul riscă să înfurie Beijingul

Paradoxal, deși le este aliat, nici Beijingul nu privește cu ochi buni prietenia fierbinte dintre Moscova și Phenian.

Mike Valerio, CNN: "Din punctul de vedere al chinezilor, cu siguranță nu le-ar conveni să audă de exerciții comune și acorduri militare între ruși si nord-coreeni. China nu-și dorește nimic ce riscă să aducă mai mulți americani în Peninsula Coreea".

Dupa ce aliații Ucrainei i-au permis să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme occidentale, Putin a amenințat că ar putea furniza și el unor state partenere - Coreea de Nord ori Iran, cred analiștii - pentru a ataca interesele americane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult