Cazul româncei ce riscă o amendă pentru că a strâns gunoiul în Roma. Reacţia autorităţilor
UPDATE Subprefectul Romei a reacţionat la cazul româncei. "Mă întreb câte amenzi ar trebui să plătească Dumnezeu. Mai mult, mă întreb dacă în oraşul meu sunt înconjurat de fiinţe umane sau de creaturi venite din peşteri. Încep să cred că mai mulţi sunt din a doua categoria; dintre primii nu prea am văzut în ultima perioadă".
Momentan, nu a fost anunţată nicio sancţiune pentru româncă. În acelaşi timp, primarul Romei a încercat să dezamorseze situaţia, filmând un clip în care dă vina pe cei care gestionează gropile de gunoi din regiunea Lazio şi care nu ar accepta să primească camioanele municipalităţii, dar ulterior s-a dovedit că locul unde filmase nu intra sub incidenţa regulilor regiunii Lazio şi nu trebuia să primească gunoiul din capitala Italiei.
Criza gunoiului din capitala Italiei, sufocată de munţii de gunoaie care tronează pe străzi, a luat proporții absurde. O dovedește cazul unei românce care exasperată de gunoi a luat măsuri, dar riscă să fie sancționată. Săptămâna trecută, pe 2 iulie, Gabriela, o menajeră româncă de 34 de ani, stabilită în Roma de la 18 ani, şi-a pus mănuşi, o mască de protecţie, a luat o mătură şi a început să facă curăţenie în stradă. Gabriela lucrează pentru un pensionar de 74 de ani din zona Conca d’Oro, un cartier din nordul Romei. Locuiește tot acolo și nu mai suportă gunoiul din stradă.
„A ajuns gunoiul în faţa uşii de la intrare, gata, aşa nu se mai poate. La Bucureşti n-am văzut așa ceva” le-a spus ea celor de la Corriere della Sera. În două ore a selectat gunoaiele şi a spălat şi asfaltul. Acum riscă o sancțiune pentru că a udat solul public, susține ziarul italian.
”Este culmea” a reacționat ea, comparând situația din Italia cu România. ”Dacă oamenii ar fi mai atenți nu am ajunge în această situație. Țin la Italia. Nu știu a cui este vina și nu înțeleg politica.”
Criza gunoiului din Roma, explicatăAutorităţile nu mai ştiu unde să depoziteze gunoiul, iar situaţia a devenit de-a dreptul irespirabilă în ultimele săptămâni de când a venit canicula. Locuitorii Romei au ajuns la limita răbdării. Sufocaţi de gunoaie, oamenii se tem că se vor îmbolnăvi. Problema este una mai veche, dar în ciuda numeroaselor revolte ale oamenilor, pe străzile capitalei italienie nu se văd mari schimbări. “Noaptea nu pot ieși din casă pentru că afară miroase îngrozitor. Nu poți să îți plimbi câinele pe trotuar, trebuie să mergi doar pe șosea. Zilele trecute am văzut trecând un șoarece. O să ne îmbolnăvim de holeră. E ruşinos!” a mărturisit un localnic.
“Am devenit o ţară din lumea a treia sau a patra, după părerea mea. Nu există soluţii, şi nu înţeleg de ce. Doamna Raggi (n.red primarul Romei) ar trebui să vină aici din când în când, pentru că la ea în cartier, acolo unde şi eu am locuit, totul e în regulă” a reacționat un localnic.
În 2013, autorităţile au decis închiderea gropii de gunoi de la Malagrotta, care prelua o mare parte din gunoiul italienilor şi al turiştilor, însă de atunci nu au găsit niciun alt depozit care să preia deşeurile.
Toate încercările oficialilor de a găsi alte zone de depozitare s-au lovit de protestele agricultorilor şi ale organizaţiilor neguvernamentale. Problema a devenit şi mai gravă, odată cu valul de canicula care s-a abătut peste Europa. Localnicii şi turiştii riscă să fie infectaţi cu diverse bacterii periculoase.
“Câteodată oamenii sunt atât de exasperaţi de mirosurile neplăcute, încât cred că o soluţie e să dai foc gunoiului. Acest lucru este foarte periculos. Poate fi periculos pentru cei care suferă de astm. În plus, arderea gunoiului poate degaja dioxină, care este un factor de risc pentru cancer”, a explicat Roberto Volpe, medic.
Însă autorităţile nu sunt tocmai optimiste. “Niciun plan nu poate rezolva într-un an o problemă care s-a agravat după o gestionare greşită care a durat 60 de ani. Să spunem adevărul: noi cetăţenii suntem oameni, iar această situaţie dificilă va fi rezolvată într-un timp mai îndelungat”, a spus Marco Cacciatore, preşedintele comisiei locale de mediu.
La începutul lunii iunie, primăria Romei a anunţat că îi va amenda pe turiştii necivilizați. Aceştia nu mai au voie să facă baie în fântânile din oraş şi trebuie să păstreze curăţenia în jurul monumentelor. Dacă nu, vor fi sancţionaţi de poliţişti cu câteva sute de euro.
Sursa: Corriere della Sera
Dată publicare: 09-07-2019 16:16