Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce relație are, de fapt, Alexander Dughin cu Vladimir Putin și care sunt conexiunile sale cu Europa

Părerile despre Alexander Dughin sunt împărțite. În timp ce unii îl cataloghează drept „creierul lui Putin” sau „Rasputinul lui Putin”, alții spun că acesta nu ar fi luat în serios la Kremlin.

Cu toate acestea, cineva l-a luat, totuși, în serios pe Alexander Dughin. Weekendul trecut, fiica sa Daria Dughina, o jurnalistă naționalistă, a fost ucisă într-un atentat cu bombă. Se crede că, de fapt, tatăl ei ar fi fost ținta.

Oricare ar fi relația dintre Putin și Dughin, președintele rus a pornit invazia Ucrainei bazându-se pe ideile pe care filosoful le promova încă de la începutul anilor '90, potrivit Financial Times.

În cartea numită „Fundații ale Geopoliticii”, Dughin susținea că „Ucraina, ca stat, nu are niciun înțeles geopolitic”.

Întrebat despre influența sa asupra lui Putin la o conferință din 2018, de la Universitatea Fudan din Shanghai, Dughin a răspuns cu modestie, deși a subliniat că el pleda pentru anexarea Crimeei la Rusia în anii '90, „cu mult înaintea lui Putin”.

Citește și
alexander dughin
Dughin învinuieşte Ucraina pentru moartea fiicei sale: ”Și-a jertfit viaţa ca o fecioară sacrificată pe altar”

În China, Iran și Turcia, Dughin a devenit purtător de cuvânt și coordonator pentru cei care vor să distrugă hegemonia mondială a Americii. Pe de altă parte, în Europa și Statele Unite el și-a creat relații cu forțe de extremă dreapta, poziționându-se drept un aliat în lupta cu „globalismul”.

Dughin vrea să pună capăt dominației americane

În timpul conferinței de la Fudan, Dughin a argumentat că Rusia și China ar trebui să contruiască împreună „o ordine mondială multipolară”, punând sfârșit dominației Statelor Unite. La o întâlnire din Aprilie, miniștrii de externe din Rusia și China au adoptat această idee, Serghei Lavrov asigurându-l pe Wang Yi că cele două națiuni vor „împreună” se vor „îndrepta către o ordine mondială multipolară, justă, democratică”.

Potrivit viziunii despre lume a lui Dughin, statele continentale are Eurasiei, cu Rusia în centrul ei, sunt în mod natural rivali ai lumii maritime conduse de SUA și anterior de britanici.

Dughin l-a lăudat pe filosoful nazit Carl Schmitt pentru „înțelegerea clară a inamicului cu care se confruntă Europa, Rusia și Asia, acela fiind SUA, alături de al său aliat insular, Anglia”.

Aceste idei anti-occidentale și iliberale au fost apreciate și de Iran. Dughin a fost un vizitator frecvent al acestei țări. În 2015, acesta și-a lăudat gazdele iraniene spunând că Iranul este „principala bază a războiului împotriva modernității”. De asemenea, Dughin a vizitat des și Turcia, unei ca invitat al partidului AKP aflat la putere, unde a făcut o cauză comună cu forțele anti-americane din cadrul guvernului.

Ce legături are Dughin cu Europa

În Europa, Dughin și sponsorul său, bancherul rus Konstantin Malofeev, și-au întărit legăturile cu partide de la dreapta radicală precum Partidul Libertății din Austria, Liga din Italia și Adunarea Națională din Franța, menținându-și aceste legături prin intermediul unor conferințe și întruniri organizate în Rusia și Europa de Vest.

În Statele Unite, aliații lui Dughin fac parte din extrema dreaptă. La începutul mandatului lui Donald Trump, filosoful rus a acordat un interviu conspiraționistului Alex Jones, exprimându-și speranțele pentru „domnul Trump, pe care îl susțin cu toată inima”. Acesta i-a spus lui Jones că forțele pro-Trump și pro-Putin ar trebui să se unească împotriva „inamicului comun, globaliștii”.

Richard Spencer, personajul american de extremă dreapta, care a fost filmat la scurt timp după victoria lui Trump strigând „Hail Trump!” și făcând salutul nazist, are și el legături cu Dughin, soția sa traducând cărți scrise de rus.

Într-o apariție recentă alături de academicieni din China și Pakistan, Dughin și-a asigurat publicul că Rusia mai degrabă va folosi arme nucleare decât să accepte înfrângerea în fața Ucrainei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult