Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce promisiuni a făcut Ucraina în privința bombelor cu dispersie pe care le va primi din SUA

Your browser doesn't support HTML5 video.

​​După ce Statele Unite au anunțat oficial că trimit Ucrainei bombe cu dispersie, Kievul s-a angajat să respecte mai multe reguli! 

Astfel, Ucraina va folosi aceste muniții controversate doar pentru eliberarea teritoriilor sale recunoscute internațional sau pentru a străpunge liniile de apărare ruse.

Între timp, la summitul NATO de la Vilnius se va discuta eventuala aderare a Ucrainei.

În cea de-a 500-a zi de război, președinția de la Kiev a difuzat o înregistrare cu o vizită făcută de Volodimir Zelenski pe Insula Șerpilor, unde Kievul a obţinut o victorie de prestigiu în iunie 2022: ”Astăzi, suntem pe Insula Şerpilor, care nu va fi niciodată cucerită de invadatori, pentru că suntem ţara curajului. Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat aici împotriva ocupanților. ”

Stâncă golaşă din Marea Neagră, situată strategic la câteva zeci de kilometri de ţărm, a devenit un simbol puternic al rezistentei ucrainene.Nu se știe când a avut loc scurta oprire. Fapt e că, în ultimele zile, liderul ucrainean a făcut un turneu diplomatic fulger în Sofia, Praga, Bratislava și Istanbul, pentru a obține sprijin în favoarea unei accelerări a integrării Ucrainei în NATO.

Citește și
Maia Sandu
Maia Sandu, la 500 de zile de război în Ucraina: ''Ucraina va învinge. Altfel nu poate fi''

Zelenski este cât se poate de conștient de lipsa unui consens în cadrul NATO.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: ”Fară nicio îndoială, Ucraina merită să intre în NATO.”

Președintele Joe Biden: ”Nu cred că (Ucraina) este pregătită să adere la NATO. Să menținem unitatea NATO este vital în acest moment și nu cred că există unanimitate privind invitarea Ucrainei acum, în toiul războiului.” La rândul lui, secretarul general Alianței a dezvăluit câte ceva despre agenda summitului din Lituania.

Jens Stoltenberg: ”Mă aștept ca aliații să agreeze un pachet cu trei componente pentru a aduce Kievul mai aproape de NATO. Prima dintre acestea ar fi un "program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO. În al doilea rând, ne vom îmbunătăți legăturile politice prin înființarea Consiliului NATO-Ucraina. În sfârșit, mă aștept ca liderii să reafirme că Ucraina chiar va deveni membră a NATO. ”

La Vilnius, Zelenski va participa la ședință inaugurală a noului Consiliului NATO-Ucraina. Acesta ar urma să fie o platformă pentru consultări de criză și luare de decizii, în care toți participanții au statut egal în abordarea problemelor legate de securitate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult