Ce planuri au talibanii cu femeile din Afganistan. În fostul regim fundamentalist nu aveau voie să iasă din case neînsoțite
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Când talibanii au condus această ţară, între anii 1996-2001, şcolile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.
"Burqa nu este singurul hijab (văl) care poate fi purtat, există diferite tipuri de hijab care nu se limitează la burqa", a declarat Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al biroului politic al grupării talibane la Doha, pentru canalul britanic Sky News.
Shaheen nu a precizat care sunt celelalte tipuri de hijab ce vor fi considerate acceptabile de talibani.
Odată cu revenirea la putere a talibanilor, care au aplicat o versiune ultrariguroasă a legii islamice, numeroase ţări şi organizaţii de apărare a drepturilor omului s-au declarat preocupate de soarta fetelor şi femeilor din Afganistan.
"Ele pot primi o educaţie, de la şcoala primară până la universitate. Noi am anunţat această politică în cadrul unor conferinţe internaţionale, la cea de la Moscova şi aici la conferinţa de la Doha cu privire la Afganistan", a explicat Shaheen.
Mii de şcoli în zonele controlate de talibani sunt în continuare deschise, a precizat el.
Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat "în special oribil şi sfâşietor să vadă că drepturile căpătate cu greutate de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie luate" în zonele aflate sub controlul talibanilor.
Sub regimul precedent al acestei grupări radicale, femeile nu-şi puteau părăsi domiciliul decât însoţite de un "mahram", un însoţitor masculin din familia lor.
Flagelările şi execuţiile, inclusiv lapidările pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane.
La Kabul, viaţa reintră lent în normal, dar "teama rămâne"
În capitala afgană, viaţa socială îşi reintră treptat în drepturi, dar locuitorii rămân neîncrezători, femeile circulând rar marţi pe străzi, în timp ce bărbaţii îşi schimbă hainele occidentale cu îmbrăcămintea tradiţională locală, relatează AFP.
"Teama este prezentă peste tot", mărturiseşte un localnic care preferă să-şi păstreze anonimatul.
Unii locuitori au început să se aventureze cu prudenţă în afara locuinţelor, curioşi să vadă ce le va aduce viaţa sub noul regim al talibanilor, la două zile după revenirea acestora la putere.
Deja, oamenii par să-şi modifice obiceiurile, anticipând - cel puţin din precauţie - o revenire la acelaşi tip de regim fundamentalist celui pe care îl cunoscuseră sub talibani din 1996 până în 2001.
Jocurile, muzica, fotografiile, televiziunea erau atunci interzise. Hoţilor li se tăiau mâinile, ucigaşii erau executaţi în public, iar homosexualii - ucişi.
Femeile aveau interdicţie să iasă fără un însoţitor masculin şi să lucreze, iar fetele - să meargă la şcoală. Femeile acuzate de infracţiuni precum adulterul erau biciuite şi lapidate până la moarte.
Bărbaţii trebuiau să poarte bărbi lungi, să asiste la rugăciuni sub ameninţarea de a fi bătuţi dacă nu o fac şi erau constrânşi să poarte îmbrăcămintea tradiţională. Ministerul pentru Promovarea Virtuţii şi Reprimarea Viciului impusese teroarea.
Marţi însă nimic nu lăsa să se vadă că talibanii reintroduseseră sau intenţionau să impună aceeaşi versiune ultrariguroasă a legii islamice de acum 20 de ani. Dar nimeni nu părea că vrea să-şi asume riscul.
"Oamenii se tem de necunoscut", comentează un comerciant, dorind şi el să i se respecte anonimatul."Talibanii patrulează prin oraş în mici convoaie. Nu deranjează pe nimeni, dar desigur că oamenii se tem", adaugă el.
De acum, televiziunea de stat difuzează în special programe islamice, preînregistrate, şi Maulvi Ishaq Nizami, fost şef al Vocii Shariei, post al talibanilor, şi-a reluat la conducere atribuţiile pe care le avusese cu 20 de ani în urmă.
Tolo Tv, primul canal privat al ţării, care cunoscuse un mare succes în ultimele două decenii pentru jocurile sale televizate, serialele şi concursurile pentru tinere talente, a încetat să-şi mai emită programele obişnuite, înlocuindu-le cu redifuzarea unui serial turcesc despre Imperiul otoman.
Canalul a difuzat totuşi un jurnal televizat în care o prezentatoare intervievează un responsabil taliban.
Marţi, "studenţii în religie" afgani aflaţi la putere în Kabul au anunţat o amnistie generală pentru toţi funcţionarii statului, cerându-le să revină la locurile de muncă."O amnistie generală a fost declarată pentru toţi, deci va trebui să vă reluaţi obiceiurile vieţii în deplină încredere", au indicat talibanii într-un comunicat.
Unii locuitori par să fi auzit acest apel şi poliţişti responsabili de circulaţia în capitală şi-au făcut apariţia pe străzi. Totuşi, traficul rutier nu este la fel de dens ca în vremurile normale.
Un purtător de cuvânt al insurgenţilor, Suhail Shaheen, a afirmat luni seara că femeile nu trebuie să se teamă de ameninţări. "Dreptul lor la educaţie este de asemenea protejat", a afirmat el.
Talibanii rămân însă vagi în exprimări cu privire la felul în care înţeleg să guverneze Afganistanul.
Imagini difuzate pe reţelele de socializare au arătat câteva femei adunate pentru scurt timp în faţa intrării în Zona Verde pentru a cere permisiunea de a reveni la lucru ca bucătărese sau femei de serviciu. Talibani în camioane au încercat zadarnic să le disperseze, dar în cele din urmă persoane în civil le-au convins să se ducă acasă.
Pe străzile Kabulului comportamentele talibanilor erau diverse marţi. "Unii sunt amabili şi nu fac nicio problemă", afirmă un bărbat care încearcă să se ducă la biroul său trecând printr-un post de control taliban. "Dar alţii sunt duri, te îmbrâncesc şi ţipă la tine fără motiv."