Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce le-au făcut rușii diplomaților britanici: ”Asta îi bucură sigur”. Kremlinul începe să se uite insistent la Polonia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ucraina a început să folosească pe câmpul de luptă controversatele muniții cu dispersie, primite de la Statele Unite.  

Casa Albă a confirmat informația și a precizat că bombele își arată deja eficiența și au impact asupra manevrelor defensive ale rușilor.

Pe de altă parte, Moscova a anunțat că le va impune restricții diplomaților britanici din Rusia, ca răspuns la presupusa implicare a Londrei în bombardarea podului Kerci din Crimeea, la începutul săptămânii.

”E cineva aici? Privește în sus!”.

Au apărut imagini noi care surprind haosul iscat după loviturile rusești de mare amploare ce au vizat Odesa. În filmare sunt salvatori, care caută supraviețuitori printre dărâmături.

”- Mai repede! - Unde? - Aici! E un om aici! - Unde? - A căzut aici. Fii atent, te rog! - Se apropie flăcările. - Vino, te ajutăm noi. - Foc! - Ai grijă! - Haide! Ține-te de mine!”.

Citește și
republica moldova
Reacția Chișinăului după ce Rusia a amenințat că apropierea de NATO va duce la ”pierderea totală” a suveranității Moldovei

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”În doar patru zile, săptămâna aceasta, teroriștii ruși au folosit aproape 70 de rachete de diferite tipuri, aproape 90 de drone cu explozibil împotriva țării noastre, în special împotriva orașelor Odesa și Nikolaev. Din păcate, nu avem deocamdată capacitatea de a apăra întregul spațiu aerian al Ucrainei”.

Rușii au vizat în mai multe rânduri instalatiile portuare din Odesa, vitale pentru exporturile de grâne ucrainene prin Marea Neagră.

Stéphane Dujarric, purtător de cuvânt al Secretarului general ONU: ”Aceste atacuri nu afectează doar Ucraina. Deja vedem un impact negativ la nivelul prețului mondial al grâului și porumbului. Asta afectează pe toată lumea, dar în special populațiile vulnerabile din sudul globului”.

ONU a condamnat și atacul care a vizat joi o clădire rezidențială din Nikolaev și a rănit cinci copii. 

Primar Odesa: ”Un alt atac terorist al unora pe care nu-i putem numi oameni, asupra orașului pașnic Odesa. Uitați-vă ce fac! Asta este o creșă, iar în apropiere se află o grădiniță”.

Ca de obicei, Rusia sustine cu cinism că a lovit doar infrastructura militară.

Ce mesaj a vrut să transmită Moscova

Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării: ”În zona orașului Nikolaev, au fost distruse instalații de combustibil și depozite de muniție ale armatei ucrainene. Scopul atacului a fost atins. Toate țintele au fost lovite”.

Rusia spune că atacurile sunt urmarea faptului că podul Kerci a fost avariat de forțele ucrainene. Marea Britanie a fost și ea incriminată, așa că Moscova a decis, drept răspuns, să le impună restricții diplomaților britanici din Rusia.

Aceștia trebuie să informeze cu cinci zile în avans orice plan de călătorie pe o distanță mai mare de 120 de kilometri.

Sir Tony Brenton, fost ambasador britanic la Moscova: ”Nu cred că scopul lor a fost să le facă viața grea diplomaților britanici, deși asta îi bucură sigur. Scopul e să trimită un mesaj: că ne văd ca fiind cei mai duri critici ai acțiunilor ruse. Și ne-au acuzat de implicare în bombardarea podului Kerci”.

Pe fronturile din sudul și estul Ucrainei continuă luptele. Iar înregistrările apărute pe rețelele arată că forțele ucrainene au folosit în premieră muniții cu dispersie primite de la americani.

”Inamicul lovește constant cu ajutorul artileriei și al mortierelor”

Din buncăre, armata Ucrainei urmărește fiecare mișcare a rușilor.

”- De aici vedeți cât de aproape sunt și ce le transmiteți (soldaților voștri)? - Îi ghidăm. - Îi redirecționați, mai în față, mai aproape, stânga, dreapta. - Cum crezi că se desfășoară lupta în sectorul vostru? - E foarte greu”.

Iar cea mai dificilă misiune este aceea de a ghida trupele printre minele plantate de ruși, care abia se zăresc în imaginile suprinse din drone.

Soldat: ”Trebuie să străpungem barierele de mine pentru ca echipamentul să poată trece. Inamicul loveste constant cu ajutorul artileriei și al mortierelor. E greu, foarte greu”.

Statele Unite vor să limiteze și mai mult accesul Rusiei la tehnologia care îi permite să fabrice armament. Și au anunțat noi sancțiuni, care vizează, de data aceasta, 120 de companii și indivizi din Rusia, Kârgâstan și Emiratele Arabe Unite. Este vorba despre bănci rusești, companii energetice, de transport maritim și tehnologice, precum și producători de echipamente de apărare.

Peskov: Polonia trebuie să primească atenție sporită

În tot acest timp, mercenarii Wagner au început joi exercițiile militare alături de armata Belarusului într-un poligon aflat la doar cinci kilometri de graniţa cu Polonia.

Drept răspuns, Varșovia și-a întărit prezența militară la frontieră. Gestul a fost taxat rapid de Rusia.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al președintelui rus: ”Atitudinea agresivă și ostilă a Poloniei față de Belarus și Rusia trebuie să primească atenție sporită”.

Polonia, ţară membră NATO, a început luna aceasta să relocheze peste 1.000 de militari, precum şi echipamente în estul ţării.

De asemenea, a anunţat că va mobiliza 500 de poliţişti pentru a consolida securitatea la frontieră în fața numărului tot mai mare de migranţi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult