Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă și de ce a devenit litera Z simbolul războiului pentru Rusia?

Analiștii și experții militari au observat pentru prima dată misterioasa literă în formă de Z pictată manual pe tancurile și camioanele militare rusești adunate la granița cu Ucraina pe 19 februarie, scrie The Guardian.

Pe măsură ce a început invazia Rusiei, mai multe echipamente militare au fost marcate cu Z-uri, precum și alte litere, inclusiv O, X, A și V. Literele văzute pe echipamente erau de obicei încadrate de pătrate, triunghiuri și alte forme pictate. Litera Z nu există în alfabetul chirilic rus.

Cea mai populară teorie folosită de experții militari pentru a explica marcarea cu litere este că acestea au fost scrise în funcție de zonele în care sunt staționate de obicei trupele ruse, cu Z probabil pentru Zapad (vest).

Alții cred că însemnările au fost făcute pentru a evita atacarea accidentală, în timp ce unii experți militari ruși pro-Kremlin au speculat că litera Z reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și litera V pentru Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării însuși nu a comentat nicio teorie și, în schimb, a postat pe canalul său de Instagram că Z înseamnă Za pobedu („pentru victorie”) și V reprezintă „puterea adevărului”.

Citește și
Leonardo DiCaprio
UPDATE. Leonardo DiCaprio a donat bani Ucrainei, dar nu armatei, ci unor ONG-uri
Cum a devenit ”Z” simbolul războiului din Rusia?  

În ultimele două săptămâni, ”Z” a trecut de la un marcaj militar la principalul simbol al sprijinului public pentru invadarea Ucrainei de către Rusia .

La doar trei zile după invazie, rețeaua de stat RT, finanțată de Kremlin, a anunțat pe canalele sale de socializare că vinde marfă marcată cu Z, inclusiv tricouri și hanorace, pentru a arăta sprijinul pentru trupele ruse. De atunci, nenumărate adunări au fost organizare în toată țara, în care tineri ruși sunt văzuți purtând haine marcate cu Z în timp ce își afișează sprijinul pentru război. Litera Z a fost, de asemenea, pictată pe blocurile din epoca sovietică.

Simbolul a avut, de asemenea, expunere și în afara Rusiei. Vineri, mii de sârbi fluturând steaguri rusești și purtând litere Z au mărșăluit prin Belgrad până la ambasada Rusiei, într-o demonstrație de sprijin public pentru Moscova după invazia acesteia în Ucraina. Iar sâmbătă, gimnastul rus Ivan Kuliak a purtat însemnul Z în timp ce stătea lângă ucraineanul Kovtun Illia, medaliatul cu aur la un eveniment de la Cupa Mondială de gimnastică de la Doha.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult