Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reuters: Ce impact ar avea distrugerea barajului hidroelectric Kakhovka, din sudul Ucrainei

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să arunce în aer barajul hidroelectric Kakhovka de pe râul Nipro, un fapt care ar declanșa o inundație devastatoare, într-o zonă mare din sudul Ucrainei.

Ce este barajul Kakhovka care este pe cale să fie aruncat în aer și ce impact ar avea distrugerea lui

Barajul, de 30 de metri înălțime și 3,2 km lungime, a fost construit în 1956 pe râul Nipro, ca parte a hidrocentralei Kahovka. Deține un rezervor de 18 km3, care furnizează apă în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centralei nucleare Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei. Volumul de apă din rezervor este aproximativ egal cu cel al Marelui Lac Sărat din statul american Utah.

Aruncarea în aer a barajului din era sovietică ar dezlănțui inundații devastatoare, în mare parte din regiunea Herson, pe care Rusia a anexat-o luna trecută.

Distrugerea hidrocentralei Kakhovka s-ar adăuga pe lista de problemele energetice ale Ucrainei, o țară greu încercată, după săptămâni de lovituri de rachete rusești care au vizat instalațiile de generare și rețea.

Citește și
barajul de la Kahovka
Ucraina cere o misiune internaţională de observare la barajul de la Kakhovka
Acuzații

Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Ucraina, a declarat, marți, că are informații cum că forțele ucrainene pregătesc o lovitură masivă asupra barajului și că au folosit deja rachete HIMARS furnizate de SUA pentru o lovitură majoră.

„Avem informații despre posibilitatea ca regimul de la Kiev să folosească metode de război interzise în zona orașului Herson, despre pregătirea de către Kiev a unei lovituri masive cu rachete asupra barajului hidroelectric Kahovka”, a spus Surovikin.

Oficialii ucraineni au spus că acuzația este un semn că Moscova plănuia să atace barajul și să dea vina pe Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi, că Rusia a minat barajul și se pregătește să-l arunce în aer, un pas pe care l-a comparat cu utilizarea armelor de distrugere în masă.

„I-am informat astăzi pe europeni, în cadrul ședinței Consiliului European, despre următorul atac terorist, pentru care Rusia se pregătește la hidrocentrala Kahovka”, a spus el. „Distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă”.

Aruncarea barajului, a spus el, ar distruge, de asemenea, alimentarea cu apă a Crimeei și, astfel, ar arăta că Rusia nu este capabilă să aibă grijă de peninsulă.

Kirill Stremousov, șeful adjunct al regiunii anexate Herson, instalat de Rusia, a declarat că afirmațiile Kievului conform cărora Rusia a exploatat barajul sunt false.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult