Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este acordul global privind pandemiile și de ce au fost atât de dificile negocierile. 200 de țări sunt implicate

Liderii mondiali din domeniul sănătății se vor reuni la Geneva pe 27 mai, la Adunarea Mondială a Sănătății anuale, unde un nou acord pentru a se pregăti, a preveni și a răspunde la pandemii va fi în fruntea agendei, scrie The Guardian. 

A fost propus pentru prima dată de liderii mondiali la începutul anului 2021, cu promisiunea de a evita greșelile pandemiei de Covid-19.

Procesul de negocieri, care implică aproape 200 de țări, s-a dovedit dificil, iar planul a fost supus a ceea ce directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit „un torent de știri false, minciuni și teorii ale conspirației ”.

Este posibil ca discuțiile să meargă până la capăt, iar un text finalizat poate să fie gata până la termenul limită de asamblare. Cei implicați spun că aceasta este o oportunitate de a face lumea mai sigură – și mai echitabilă – pe care umanitatea nu își poate permite să o rateze.

Care este ideea din spatele acordului?  

Pandemia de Covid-19 a avut un impact devastator la nivel global. Aproximativ 7 milioane de decese au fost atribuite direct virusului, dar se crede că decesele indirecte sunt cel puțin duble.

Perturbarea cauzată de virus a dus la creșterea sărăciei și a foametei.

Sistemele de sănătate nu mai erau capabile să ofere în mod fiabil îngrijirea obișnuită de care aveau nevoie oamenii, iar oamenii care trăiau în țările mai sărace au fost adesea cei mai grav afectați.

Promisiunea acordului a fost de a se asigura că lumea este mai bine pregătită și protejată de viitoarele pandemii – cu acces echitabil la instrumentele necesare pentru a opri potențialele focare de pandemie.

Anunțând planurile, liderii mondiali au spus că un tratat va fi „moștenirea noastră care ne protejează copiii și nepoții” și au promis că „va fi ghidat de solidaritate, corectitudine, transparență, incluziune și echitate”.

Va funcționa?  

Mulți militanți și-au exprimat dezamăgirea după apariția detaliilor negocierilor.

Luna aceasta, Global Justice Now a acuzat țările bogate că „refuză să învețe lecțiile pandemiei de Covid-19” și că blochează mișcările de a-și asuma interesele proprii ale marilor companii farmaceutice.

Alții au pus sub semnul întrebării necesitatea unui tratat, sugerând că acesta nu va rezolva neapărat problemele apărute în timpul unei pandemii.

Dr Precious Matsoso din Africa de Sud, copreședintele organismului de negociere interguvernamental care supraveghează discuțiile, a spus că se înregistrează progrese și a promis „un acord semnificativ și durabil”.

Michel Kazatchkine, un fost membru al Grupului Independent de Pregătire și Răspuns la Pandemie , a declarat: „Merită, pentru că oferă o bază. Este foarte puțin probabil ca acesta să răspundă tuturor provocărilor care sunt pe platou – dar cred că un eșec ar fi cu adevărat teribil pentru sistemul multilateral, pentru lumea solidarității pe care ne dorim să o vedem cu toții în viitor, pentru OMS, pentru sistemul Națiunilor Unite. Așa că trebuie să muncim foarte mult până în ultimul moment pentru a obține ceva.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult