Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru ca o țară să intre în Spațiul Schengen. România află joi dacă va adera

România, Bulgaria și Croația vor afla, joi, 8 decembrie, dacă vor deveni parte a Spațiului Schengen. Decizia se va lua în cadrul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles.  

Este nevoie de voturile tuturor celor 26 de state membre pentru ca cele trei aspirante să primească undă verde.

Sunt mai multe țări europene care doresc să se alăture spațiului Schengen, dar nu toate pot face acest lucru deocamdată. Pentru aderare există anumite precondiții sau criterii pe care țările care aplică trebuie să le poată îndeplini, se arată pe site-ul dedicat Spațiului Schengen.

Uniunea Europeană susține că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen. 

Comisia Europeană a subliniat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc ”în totalitate toate cerinţele” pentru a fi membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen şi se aşteaptă cei 27 să dea undă verde primirii lor, joi, în pofida faptului că unele ţări se opun, transmite EFE.

Citește și
schengen
Austria se împotrivește, în continuare, aderării României şi Bulgariei la Schengen
Principalele criterii pentru aderarea la Schengen

Țările din Zona Schengen trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE.

De asemenea, trebuie să dețină competența ca, după desființarea controalelor la frontieră între statele membre, să colaboreze în mod capabil cu agențiile de aplicare a legii din alte țări membre pentru un nivel ridicat de securitate.

Să poată pune în aplicare „Acquis-ului Schengen” sau regulile pentru controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, eliberarea vizelor de scurtă ședere, colaborarea poliției, precum și protecția datelor cu caracter personal

Țările care aderă trebuie să utilizeze Sistemul de Informații Schengen (SIS).

Înainte de a intra în zona fără viză, țara candidată este predispusă la o Evaluare Schengen. Ulterior, o țară membră este supusă unei evaluări periodice pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a acquis-ului Schengen.

Care sunt țările non-Schengen din Europa?

Țările europene care nu fac parte din zona Schengen sunt Albania, Andora, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Georgia, Irlanda, Macedonia de Nord, Moldova, Monaco, Muntenegru, România, Rusia, San Marino, Serbia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Vatican.

Ce este Sistemul de Informații Schengen

Sistemul de Informații Schengen (SIS) este cel mai utilizat și cel mai mare sistem de schimb de informații pentru securitate și managementul frontierelor din Europa. Întrucât nu există frontiere interne între țările Schengen, SIS compensează controalele la frontieră și este cel mai de succes instrument de cooperare pentru autoritățile de frontieră, de imigrare, de poliție, vamale și judiciare din UE și din țările asociate Schengen.

Autoritățile naționale competente, cum ar fi poliția și polițiștii de frontieră, pot introduce și consulta alerte privind persoane și obiecte într-o bază de date comună. Aceste persoane și obiecte pot fi localizate oriunde în UE și în spațiul Schengen în timpul controalelor la frontieră, poliției sau alte controale legale.

Din 1995, sistemul a ajutat Europa să-și păstreze securitatea în absența controalelor la frontierele interne.

În 2022, SIS va fi reînnoit cu noi alerte, date actualizate și funcționalități îmbunătățite.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult