Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce credea Stephen Hawking despre viața de apoi: „E un basm pentru oamenii care se tem de întuneric”

Fizicianul Stephen Hawking, care a murit la vârsta de 76 de ani în locuința sa din Cambridge, a fost nu doar un semnificativ om de știință, ci și un miracol medical.

Deși la 21 de ani, când a fost diagnosticat, medicii i-au spus că urma să moară în 2-3 ani, el a trăit peste 50 de ani, luptându-se zi de zi cu o maladie neurodegenerativă. 

Într-un interviu acordat publicației The Guardian în 2011, Stephen Hawking mărturisea că această maladie i-a oferit o abordare filosofică în ceea ce privește propria moarte, dar că și-a dat seama că are multe de realizat înainte ca asta să se întâmple, scrie The Independent.

„Am trăit cu posibilitatea să mor înainte de vreme timp de 49 de ani. Nu mă mai tem să mor, dar nici nu mă grăbesc să mor. Mai am atât de multe de făcut înainte”, spunea el.

În ceea ce privește viața de după moarte, fizicianul a explicat că nu se așteaptă să se întâmple nimic după ce el moare

Citește și
Fizicianul Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani
Reacții după moartea lui Stephen Hawking. NASA: Sper să zbori în microgravitate asemenea lui Superman!

„Percep creierul ca pe un computer care va înceta să mai funcționeze atunci când componentele sale cedează. Nu există rai sau viață de apoi pentru un computer stricat; asta e doar un basm pentru oamenii care se tem de întuneric”, a mai spus el.

În opinia sa, nici nu este nevoie să existe viață după moarte pentru ca oamenii să se comporte adecvat în timpul vieții: „Ar trebui să realizăm acțiuni cu o mare valoare”, a răspuns el când a fost întrebat cum ar trebui ca oamenii să trăiască.

În opinia sa, este ceva remarcabil că viața noastră este legată de micile schimbări ale universului, care au transformat lumea în ceea ce este astăzi: „Știința prezice că multe tipuri de univers vor fi create spontan din nimic. Ne aflăm într-o situație în care totul ține de șansă”.

Profesorul Hawking a criticat ani la rând ideea existenței vieții de apoi și a unui zeu puternic. În opinia sa, este natural ca oamenii să creadă în divinitate înainte să înțeleagă știința, dar că acum știința oferă noi explicații.

Înainte, militanții religioși se foloseau de lucrările sale pentru a sugera că Stephen Hawking crede în divinitate, pentru că și-a încheiat „Scurta istorie a timpului” scriind: „Ar fi cel mai imortant triumf al rațiunii dacă am l-am înțelege pe Dumnezeu.”

În 2010, însă, el a explicat că acel comentariu era unul metaforic, el argumentând că nu a fost necesară existența unui Creator pentru ca universul să se nască.

„Ce am vrut să zic prin asta este că dacă am înțelege regulile universului, am ști tot ce știe Dumnezeu, în cazul în care chiar există Dumnezeu. Dar nu există. Sunt ateu”, spunea el pentru El Mundo.

Fizicianul Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 dr ani, în locuința sa din Cambridge.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult