Ce ar înseamna pentru Franța să fie condusă de extrema dreaptă, prietenoasă cu Moscova, dar nu și cu Uniunea Europeană
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe fondul nemulțumirilor legate de inflație, imigrație și degradarea serviciilor publice, francezii ar putea preda țara extremei-drepte, prietenoasă cu Moscova, dar nu și cu Uniunea Europeană.
După 7 iulie, partidul condus de Marine Le Pen și de tânărul ei protejat Jordan Bardella are șanse să guverneze Franța, stat membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, dotat cu arme nucleare și care joacă un rol major în securitatea globală.
În seara victoriei extremei-drepte în scrutinul europarlamentar, preşedintele Emmanuel Macron a șocat pe toată lumea dizolvând Adunarea Națională și convocând alegeri anticipate. Obiectivul lui a fost să ia pe nepregătite partidul lui Marine Le Pen, „Reunirea Naționala”, si, mai ales, să mobilizeze electoratul centrist, care a cam lipsit de la urne pe 9 iunie. Decizia riscantă a lui Macron s-ar putea însă întoarce împotriva lui.
Lisa Thomas-Darbois, analist la Institutul Montaigne: „Bardella dorește foarte mult să renegocieze multe chestiuni, bugetul Franței, directivele privind impozitarea, TVA-ul, imigrația și azilul. Deci este o intenție clară de a asuma nu neapărat un Frexit (ieșirea Franței din UE), dar oricum o mult mai mare independență față de UE”.
Mesajele anti-imigrație au dominat discursul extremei-drepte în campanie. Jordan Bardella a declarat deschis că vrea să interzică accesul persoanelor cu dublă cetățenie în unele funcții publice.
Pe de altă parte, are de gând să reducă TVA la energie de la 20 la 5,5% și să revină la vârsta de pensionare de 60 de ani, față de 64, în prezent.
Analiștii se tem că tensiunile politice vor zdruncina a șaptea cea mai mare economie a lumii și vor genera un nou val de instabilitate în inima zonei euro. Iar programul generos de subvenții promis de extrema-dreapta riscă să îngroape țara și mai mult în datorii.
Jordan Bardella a declarat că va prelua șefia guvernului doar dacă are majoritate absolută în Adunarea Națională, adică cel puțin 289 de mandate, fata de cele 88 detinute pana acum.