Ce a cerut preşedintele Iohannis la negocierile liderilor europeni privind Brexit
Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European (Art. 50) pe tema retragerii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), context în care a susţinut acordarea prelungirii suplimentare a Brexit pentru a permite ratificarea acordului cu UE în Parlamentul britanic, astfel încât să aibă loc o retragere ordonată a acestei ţări care să asigure certitudine pentru cetăţeni, companii şi mediul de afaceri, scrie Agerpres.
"Preşedintele României a susţinut acordarea prelungirii suplimentare pentru a permite ratificarea acordului în Parlamentul britanic din perspectiva necesităţii de a avea o retragere ordonată, care să asigure certitudine pentru cetăţenii europeni din Regatul Unit şi pentru cei britanici din UE, dar şi pentru companii şi mediul de afaceri", a informat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.
Şeful statului s-a pronunţat şi pentru un parteneriat viitor "cuprinzător şi ambiţios" între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice şi comerciale, cât şi aspectele privind securitatea, apărarea şi relaţiile externe.
Liderii UE, de acord cu amânarea Brexit până pe 31 octombrie
Discuţiile în Consiliul European au vizat solicitarea adresată de premierul britanic, Theresa May, cu privire la acordarea unei prelungiri până la data 30 iunie. Liderii europeni, în format UE 27, au decis să acorde o prelungire suplimentară până la data de 31 octombrie. Această prelungire va fi una flexibilă, astfel încât să permită, în situaţia în care Acordul de Retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic mai devreme, retragerea Marii Britanii din UE în prima zi calendaristică a lunii imediat următoare momentului ratificării. În situaţia în care Acordul de Retragere nu va fi ratificat până la data de 22 mai, Regatul Unit va trebui să organizeze alegeri pentru Parlamentul European. Dacă Marea Britanie nu va respecta această obligaţie, retragerea acesteia din UE ar urma să aibă loc la data de 1 iunie.
Liderii europeni au acordat această prelungire suplimentară în baza angajamentului Regatului Unit de a acţiona de o manieră constructivă şi responsabilă în toată această perioadă, în conformitate cu principiul cooperării sincere, şi de a nu bloca deciziile care se vor lua la nivelul Uniunii în acest timp.
De asemenea, conform Concluziilor Consiliului European (Art. 50) adoptate de liderii europeni, Acordul de Retragere nu poate fi redeschis, iar, în timpul perioadei de prelungire suplimentară acordată, nu vor putea începe negocierile privind relaţiile viitoare. În egală măsură, şefii de stat şi de guvern au reiterat disponibilitatea de a reevalua Declaraţia Politică, în cazul în care poziţia britanică se va modifica pe acest subiect.
Acordul de retragere, negociat între Uniunea Europeană şi partea britanică, rămâne cel mai bun instrument pentru garantarea retragerii ordonate. Pe baza acestui acord, vor putea fi asigurate drepturile cetăţenilor, vor fi rezolvate aspectele legate de contribuţia Marii Britanii la bugetul UE şi va fi asigurată o soluţie optimă pentru frontiera cu Irlanda de Nord. Pe de altă parte, ratificarea acordului de retragere va permite demararea discuţiilor pentru următoarea etapă a relaţiilor viitoare între UE şi Marea Britanie.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Agerpres
Etichete: Marea Britanie , klaus iohannis , uniunea europeana , romani , referendum , acord , vot , brexit , theresa may
Dată publicare: 11-04-2019 08:08