Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce a cauzat cutremurul devastator din Turcia și de ce a provocat pagube atât de mari

Cutremurul devastator produs luni dimineață în sudul Turciei, aproape de granița cu Siria, a provocat peste 1.300 de morți și mii de răniți în cele două țări.  

Seismul a avut o magnitudine de 7,8 pe Richter, și s-a produs la adâncimea de 17,9 kilometri, potrivit USGS. A fost urmat de zeci de replici, printre care și un al doilea cutremur cu magnitudine 7,5.

Cu cât se produce mai aproape de suprafață, cu atât energia cutremurului este concentrată mai mult pe clădirile și infrastructura de deasupra, potrivit Sky News.

Potrivit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan aproximativ 3.000 de clădiri s-au surpat în timpul cutremurului.

Cauza tremurului a fost o eliberare bruscă de stres care s-a acumulat de-a lungul liniei de falie a Anatoliei de Est de mai bine de un secol – ultimul cutremur de această magnitudine care a lovit regiunea a fost în 1872.

O mare parte a Turciei se află pe placa tectonică anatoliană, care este împinsă spre vest cu aproximativ 2 cm pe an.

Acest stres s-a acumulat și acum a fost eliberat - cu consecințe dezastruoase - în cutremurul major inițial și replicile puternice ulterioare.

Seismul de luni dimineață a fost de suprafață, ceea a provocat vibrații mai puternice și pagube mai mari decât un cutremur de aceeași magnitudine, dar produs la o adâncime mai mare.

„În acest caz, violența cutremurului la suprafață a fost suficient de puternică pentru a face clădirile să se prăbușească, care este probabil modul în care au fost pierdute cele mai multe vieți. Este posibil să fi fost și alunecări de teren în zonele deluroase”, a spus profesorul David Rothery, profesor de geoștiințe planetare la Open University din Marea Britanie, conform Sky News.

Replicile seismului ar putea continua pentru câteva zile, mai spune profesorul britanic. Deși vor avea intensitate în scădere, reprezintă un risc de prăbușire a clădirilor care au fost deja afectate de evenimentele anterioare.

„Acest lucru face ca eforturile de căutare și salvare să fie periculoase”, a Rothery.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult