CBS News: Comandanţii ruşi au primit ordinele de atac pentru invadarea Ucrainei, spun serviciile americane
Your browser doesn't support HTML5 video.
Informaţiile obţinute arată că “ei fac tot ce ar face comandanţii americani dacă primesc ordin pentru a merge înainte”, a afirmat David Martin, corespondent CBS News.
După săptămâni de avertismente că invadarea Ucrainei de către Rusia este iminentă, preşedintele american Joe Biden le-a spus jurnaliştilor, vineri, că este convins că Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei şi că Statele Unite cred că atacul va avea loc zilele următoare.
Solicitate de AFP, Casa Albă, Pentagonul şi Departamentul de Stat nu au confirmat şi nici nu au infirmat aceste informaţii care au apărut şi în alte mass-media americane.
Vineri, un oficial al Pentagonului a dat asigurări că peste 40% din forţele ruse aflate la graniţele Ucrainei se află acum în poziţie de atac, menţionând că "a început" faza de destabilizare a ţării.
Mişcări ale trupelor ruse spre graniţa cu Ucraina sunt observate încă de miercuri, potrivit acestui oficial.
Washingtonul avertizează de săptămâni întregi că Rusia va provoca un incident la graniţa cu Ucraina pentru a justifica o invazie.
Duminică, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a asigurat din nou că "totul" indică că Rusia este "pe cale" să invadeze Ucraina.
Rusia neagă orice plan de invadarea a Ucrainei, dar cere garanţii de securitate, pe care însă Occidentul le respinge.
Putin acuză Kievul de escaladarea situaţiei şi vrea intensificarea eforturilor diplomatice pentru rezolvarea conflictului din regiunePreşedintele rus Vladimir Putin s-a plâns, duminică, în timpul unei discuţii cu omologul francez Emmanuel Macron, de “provocările” ucrainenilor în agravarea conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei, precizând că ar vrea să se intensifice eforturile diplomatice pentru rezolvarea conflictului, relatează Le Figaro.
Potrivit Kremlinului, Putin ar fi cerut şi ca NATO şi SUA să “ia în serios” exigenţele Rusiei cu privire la securitate, aflate în centrul crizei actuale dintre Moscova şi Occident.
Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au discutat duminică la telefon timp de o oră şi 45 de minute.
Opoziţia belarusă denunţă menţinerea trupelor ruseşti în ţarăLidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, a denunţat duminică menţinerea trupelor ruseşti în Belarus pentru exerciţii militare, văzând în acest lucru o ameninţare la suveranitatea ţării, informează AFP.
"Prezenţa de trupe ruseşti pe teritoriul nostru este o încălcare a Constituţiei şi a dreptului internaţional şi pune în pericol securitatea fiecărui belarus şi a întregii regiuni", a transmis printr-un comunicat Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil.
În opinia sa, Belarus "ar putea ajunge antrenat în războiul altcuiva şi s-ar putea transforma în ţară agresoare". Ea l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de faptul că "a plătit sprijinul Kremlinului cu suveranitatea" ţării sale.
"Cerem retragerea imediată a trupelor ruseşti de pe teritoriul nostru", a adăugat Svetlana Tihanovskaia, solicitând ca această chestiune să fie supusă Consiliului de Securitate al ONU şi noi sancţiuni împotriva Minskului.
Belarus, aliat al Moscovei în criza cu Occidentul, a anunţat că trupele ruseşte prezente pe teritoriul său de la 10 februarie pentru exerciţii militare ce trebuiau să se încheie duminică vor rămâne pentru alte manevre similare.
La fel ca Moscova, Minskul a dat asigurări anterior că cei 30.000 de soldaţi, conform unei evaluări a SUA, se vor întoarce în garnizoanele lor după sfârşitul exerciţiilor începute în februarie.
Belarus a justificat această decizie printr-o reaprindere a violenţelor în estul Ucrainei vecine între forţele Kievului şi separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.
Rusia, în ciuda anunţurilor sale privind o retragere militară, este acuzată că a concentrat 150.000 de soldaţi la frontierele Ucrainei în vederea unei invazii. Washingtonul susţine că Moscova caută o casus belli şi că violenţele din Est ar putea fi acest pretext.