Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câți bani ar fi luat cu el președintele afgan Ashraf Ghani când a fugit din țară. „Nu au încăput toți”

Ashraf Ghani, preşedintele afgan care a părăsit ţara duminică, se află în Emiratele Arabe Unite, a anunţat Ministerul de Externe al statului din Golf, potrivit BBC.

La o conferinţă de presă susţinută miercuri, ambasadorul afgan în Tadjikistan l-a acuzat de trădare şi că a plecat din ţară cu 169 de milioane de dolari.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale din Emiratele Arabe Unite poate confirma că EAU i-au primit pe preşedintele Ashraf Ghani şi familia lui în ţară din raţiuni umanitare”, a declarat un purtător de cuvânt, potrivit News.ro.

Ghani a părăsit capitala Kabul, duminică după-amiază, când militanţii talibani au intrat în oraş şi au preluat controlul asupra palatului prezidenţial. Iniţial, a fost crezut că el se află în Tadjikistan.

Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

Citește și
Amrullah Saleh
Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh transmite că este "preşedintele interimar legitim". Ce spune despre talibani

Ambasadorul afgan în Tadjikistan, Mohammad Zahir Aghbar, a declarat, la o conferinţă de presă susţinută miercuri, că Ghani a plecat din ţară cu 169 de milioane de dolari.

El a numit plecarea lui drept „o trădare a patriei şi naţiunii”.

Ambasada Rusiei la Kabul a transmis luni că preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară cu patru maşini şi un elicopter pline cu bani, dar chiar şi aşa ar fi fost nevoit să renunţe la o parte din bani, potrivit Reuters

"În ceea ce priveşte prăbuşirea fostului regim, acesta este caracterizat în mod elocvent de modul în care Ghani a fugit din Afganistan", a declarat Nikita Işcenko, purtător de cuvânt al ambasadei Rusiei la Kabul, citat de RIA.

“Patru maşini erau pline cu bani, aşa că au încercat să pună o parte din bani într-un elicopter, dar nu au încăput cu toţii. O parte din bani au fost lăsaţi pe pistă”, a spus el, potrivit sursei citate.

Reuters a notat că nu a putut verifica independent autenticitatea informaţiilor furnizate de diplomatul rus.

Mohammad Zahir Aghbar a anunţat că ambasada a intenţionat să îl recunoască pe fostul adjunct al lui Ghani, Amrullah Saleh, ca preşedinte interimar al Afganistanului.

Într-un mesaj audio difuzat marţi noapte de BBC News, Saleh a spus că el este „preşedintele interimar legitim al Afganistanului” şi a promis că „războiul nu s-a sfârşit”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult