Cât de implicați sunt americanii în conflictul din Orientul Mijlociu. Ce fac diferit față de frontul din Ucraina
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta, în timp ce guvernul lui Netanyahu pare să fi stabilit deja, tot cu aprobarea americanilor, ce obiective va ataca în Iran. Armata israeliană a continuat vânătoarea Hezbollah, cu o serie de bombardamente asupra Libanului.
Șase persoane, persoane inclusiv primarul local, au fost ucise după lovituri aeriene israeliene asupra orașului Nabatieh, din sudul Libanului.
Biroul prim-ministrului libanez acuză Israelul că a vizat „intenționat” o ședință de criza a consiliului municipal.
Guvernatorul local descrie atacurile drept o „centură de foc” în care este strâns Nabatieh, dar armata isrealiană a anunțat că au fost lovite zeci de ținte Hezbollah în zonă inclusiv o rețea de tuneluri folosite de miliția șiită.
Între timp, aviația a reluat raidurile și asuprea periferiilor sudice ale Beirutului, după o pauză de cinci zile. Potrivit armatei, bombardamentele au vizat ascunzători de arme strategice ale Hezbollah în subteran.
Pe de altă parte, Washingtonul a cerut Israelului ca în termen de 30 de zile să îmbunătățească accesul la ajutor umanitar în Gaza. Altfel, riscă să i se reducă o parte importantă a asistenței militare americane. De mai multe zile armata israeliană a început o nouă ofensivă în nordul enclavei palestiniene, care ar fi făcut zeci de victime în rândul populației civile.
Peste 40.000 de soldați americani în Orientul MijlociuIar criza umanitară s-a adâncit și mai mult cu cât Israelul ar fi refuzat sau împiedicat, luna trecută, aproape 90% din transporturile umanitare umanitare între partea de nord și cea de sud a fâșiei Gaza.
E de așteptat ca Israelul să se conformeze cererii venite din SUA mai ales că a făcut asta se pare și în ceea ce privește răspunsul pregătit împotriva Iranului după atacul de la 1 octombrie. Potrivit unor surse, planul israelienilor este gata și a fost deja agreat cu americanii. Astfel, armata israeliană va viza se pare doar ținte militare din Iran, nicidecum obiective nucleare sau industriale, cu care Statele Unite nu erau de acord.
În aceste condiții, multă lume se întreabă până unde sunt dispuse Statele Unite să se implice în conflictul din Orientul Mijlociu. Iar răspunsul pare să fie: până unde este nevoie, dacă ne gândim că armata americană are peste 40.000 de militari dislocați în zonă. Și a decis să trimită în Israel sisteme THAAD de apărare antiaeriană operate de soldați americani.
Specialiștii cred că, spre deosebire de situația din Ucraina, unde implicarea directă în luptă a americanilor ar putea duce la un război deschis cu Rusia, aici în Orientul Mijlociu, Statele Unite nu se tem de o confruntare cu Iranul.
Sursa: Pro TV
Etichete: orientul mijlociu , iran , soldati , americani
Dată publicare: 16-10-2024 20:00