Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de departe au avansat ucrainenii în Rusia? Harta celei mai mari operațiuni ucrainene pe teritoriul rus

Pe 6 august 2024, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au intrat pe teritoriul Rusiei în apropierea orașului Sudzhi, regiunea Kursk.

Mai multe batalioane ale brigăzii 22 mecanizate a Forțelor Armate Ucrainene, întărite cu forțe speciale și echipamente de apărare aeriană (și, eventual, batalioane ale altor brigăzi regulate), au trecut granița regiunii Kursk în noaptea de 6 august și până în seara din 7 august au pătruns adânc în apărarea rusă, scrie publicația independent Meduza.

Li s-au opus forțe extrem de slabe - grăniceri și infanterie dintr-unul dintre „regimentele de acoperire a frontierei” create în 2023, compus parțial din „recruți”, mai spune sursa citată.

Adică, de fapt, apărarea teroristă locală, aproape fără vehicule blindate. Tot ceea ce comanda rusă a putut contracara, probabil la un atac neașteptat, au fost loviturile aeriene (avioane și elicoptere), precum și sistemul de rachete tactice Iskander asupra coloanelor ucrainene care înaintau.

Mai multe vehicule blindate ale Forțelor Armate Ucrainene au fost lovite, dar acest lucru nu a oprit ofensiva. Cel puțin un elicopter rus a fost doborât.

Judecând după videoclipurile publicate, până în seara zilei de 7 august, Forțele Armate ucrainene au obținut următoarele succese:

După o zi de lupte, au capturat punctul de control Sudzha de la granița regiunilor Sumy și Kursk. Câteva zeci de polițiști de frontieră ruși au fost capturați. Stația de măsurare a gazelor Sudzha (parte a infrastructurii principală a gazoductului care pompează gaze către Europa prin teritoriul Ucrainei) la câteva sute de metri de punctul de control a fost capturată. La vest, Forțele Armate ucrainene au înaintat rapid adânc în teritoriul Rusiei, ajungând pe drumul Rylsk - orașul Sudzha din regiunea Sverdlikovo, unde au fost atacate de aviația rusă și de rachete operaționale-tactice. Partea principală a grupului Forțelor Armate ucrainene a cotit de-a lungul autostrăzii în direcția Rylsk. Satele Leonidovo și Zeleny Shlyakh din apropierea autostrăzii au fost capturate. „Corespondenții militari” ruși au raportat că detașamentele avansate ale Forțelor Armate ucrainene au ajuns la periferia orașului Korenevo mai departe de-a lungul autostrăzii către Rîlsk, dar nu există nicio confirmare în acest sens. În ciuda zvonurilor și mesajelor de panică de la „corespondenții militari”, forțele armate ucrainene nu au intrat încă (și, poate, nici măcar nu au încercat) în Sudzha, deși au abordat-o cel puțin din vest (și, potrivit zvonurilor, dinspre sud). În același timp, blocurile orașului au fost grav avariate de bombardamentele ucrainene. Mulți civili rămân în Sudzha.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult