Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de bună este relația dintre Rusia și China. Putin a explicat totul cu un cântec vechi de 75 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președinții Rusiei și Chinei s-au întâlnit la Beijing și au ținut să arate lumii că sunt mai apropiați ca niciodată. Susțin că este timpul pentru o nouă ordine mondială, care să nu mai fie dominată de Occident.

În declarația comună, au avertizat asupra riscurilor unui război nuclear și au convenit să extindă manevrele militare comune. Dar scopul imediat al vizitei lui Vladimir Putin este mult mai pragmatic. Ține de economie.

Xi Jinping l-a primit pe Vladimir Putin cu mare pompă în fața impozantului Palat al poporului de la Beijing. Fanfara militară chineză a intonat imnul Rusiei, dar și mai multe cântece patriotice din epoca sovietică, precum și chinezești.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Într-un cântec celebru de acum 75 de ani, care este încă interpretat și astăzi, există un vers devenit slogan: «Rușii și chinezii sunt frați pentru totdeauna»".

Xi Jinping, președintele Chinei: "Consolidarea și dezvoltarea continuă a prieteniei, a bunei vecinătăți, a coordonării strategice cuprinzătoare și a cooperării reciproce dintre China și Rusia are o semnificație irepetabilă".

Citește și
Vladimir Putin
Un ”bărbat frumos”, un ”lider carismatic” ce ”trebuie respectat”. Ce cred chinezii despre Vladimir Putin

Este prima vizită internațională a lui Putin după ce și-a început cel de al cincilea mandat prezidențial. Și este deja a treia oară în mai puțin de un an când Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Am creat o frumoasă tradiție de a ne vizita reciproc primii (după realegere), iar acest lucru este o dovadă clară a importanței pe care o acordăm, de ambele părți, dezvoltării pe viitor a relației bilaterale".

Xi Jinping, președintele Chinei: "Vom lucra împreună pentru menținerea echității și justiției la nivel mondial".

Orville Schell, director al Centrului pentru Relațiile SUA-China la Asia Society: "Nu trebuie să analizăm această relație doar din perspectivă geopolitică. Xi Jinping și Vladimir Putin au în comun ceva mai complex și inefabil, care ține de felul lor de a gândi. Amândoi sunt lideri autoritari care își doresc din toată inima să fie respectați și acceptați pe scena internațională. Fiind două autocrații, nu au parte de aceste lucruri. Din acest motiv, amândoi au un sentiment adânc al nedreptății. Asta îi leagă cel mai mult".

În privința războiului din Ucraina...

Xi Jinping, președintele Chinei: "Ambele părți au convenit că o soluție politică la criza din Ucraina este direcția corectă. Poziția Chinei cu privire la această problemă a fost consecventă și clară. Aceasta include respectarea scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite, respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor și respectarea preocupărilor rezonabile de securitate ale tuturor părților".

Președintele Jinping nu a intrat în detalii în privința "soluției politice" pe care o promovează. De altfel, propunerile generale de pace ale Chinei, prezentate încă de anul trecut, au fost criticate atât de Kiev, cât și de aliații occidentali ai Ucrainei.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Desigur, din partea mea, l-am informat pe liderul Republicii Populare Chineze despre situația care se dezvoltă în jurul crizei ucrainene. Suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele pe care le propun în privința rezolvării acestei probleme".

De departe dezvoltarea cooperării economice este marea miză a vizitei liderului de la Kremlin în China, iar Putin și Xi au semnat o serie de noi acorduri.

Rusia a devenit principalul furnizor de petrol și gaze al Chinei, care are nevoie disperată de resurse naturale ieftine. Beijingul, la rândul lui, trimite Moscovei mașini și electronice. Dar și componente de uz dual - cipuri, piese pentru avioane, echipament pentru navigație prin GPS - care pot fi folosite atât în scop civil, cât și militar. În plus, băncile chineze ajută Moscova să ocolească sancțiunile occidentale.

De aceea, China a fost acuzată - mai ales de la Washington - că ajută Rusia în războiul de agresiune împotriva Ucarinei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult