Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât ar putea dura de fapt restaurarea catedralei Notre-Dame

Un fost arhitect şef al catedralei Notre Dame de Paris, Bernard Fonquernie, a făcut vineri, la Cluj, o prezentare a istoriei şi arhitecturii celebrei biserici.

El a spus că şarpanta clădirii avea în structura sa inclusiv lemn vechi de peste o mie de ani, iar înlocuirea acesteia ar necesita tot lemn uscat natural, procedeu care durează de obicei mai mulţi ani.

Bernard Fonquernie a fost timp de 22 ani (1979-2001) arhitect şef responsabil de Notre Dame de Paris, fiind expert UNESCO şi expert pentru Ministerul de Externe al Franţei. Acesta vizitează în aceste zile Transilvania.

Bernard Fonquernie a povestit că pe locul actualei catedrale a existat un lăcaş de cult în epoca merovingiană, apoi un altul în cea carolingiană şi că, potrivit tradiţiei, materiale recuperate de la fazele anterioare de existenţă erau folosite pentru noua construcţie. Astfel s-a ajuns ca în şarpanta care a ars în incendiul din 15 aprilie să fie distrus şi lemn extrem de vechi.

În acest context, arhitectul s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte termenul de cinci ani înaintat de preşedintele Emanuel Macron pentru refacerea acoperişului catedralei.

Citește și
Catedrala Notre Dame
Incendiul de la Notre Dame. Ce îi cer lui Macron peste 1000 de experți în patrimoniu

Întrebat, în cadrul prelegerii pe care a susţinut-o la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, din ce material ar considera că trebuie refăcută şarpanta, arhitectul a explicat că deşi există în Franţa posibilitatea obţinerii tuturor materiilor prime necesare, totuşi nu există suficient timp pentru uscarea naturală a lemnului, care are nevoie de un an pentru un centimetru.

Bernard Fonquernie a mai spus că, dacă ar fi nevoie, pentru reconstruire, de trunchiuri cu diametrul de 60 de centimetri, aceasta ar însemna că durata de cinci ani este cu mult depăşită. Pe de altă parte, el s-a arătat neîncrezător şi în soluţia uscării lemnului în mod artificial deoarece astfel, în timp, devine sensibil la umezeală, ca un burete, iar la acel moment va fi inclus deja în structura de rezistenţă a clădirii.

Fostul arhitect şef al catedralei Notre Dame a subliniat că lemnul uscat în mod natural are o rezistenţă deosebită, el explicând în prezentarea sa că structura care susţinea La Fleche, turnul situat la încrucişarea navelor clădirii şi care avea 100 de tone, era una de o complexitate foarte mare.

Construcţia catedralei Notre Dame a început în anul 1162, pe locul altor două biserici mai vechi, iar între 1844 şi 1864 a suportat o masivă restaurare, care a fost sprijinită şi de scriitorul Victor Hugo. În timpul acestei restaurări, turnul original al catedralei, care a devenit, de-a lungul veacurilor, un simbol al Parisului şi al Franţei, a fost schimbat cu unul aproape identic. Tot atunci i s-au adăugat acestuia şi 16 statui, pentru poziţionarea cărora arhitectul Viollet le Duc a modificat turnul fleşă, şi care îi reprezintă pe cei 12 apostoli şi cele patru semne ale evangheliştilor. Toţi apostolii privesc către Paris, cu mâinile ridicate în semn de protecţie, în afară de unul singur, care priveşte către catedrală şi care a fost creat după chipul arhitectului le Duc. Statuile nu au ars în incendiu, deoarece tocmai fuseseră coborâte cu câteva zile înainte. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult