Cât a costat, până acum, războiul lui Putin. Economia Ucrainei vs. economia Rusiei, la un an de la invazia rușilor
Războiul rus din Ucraina este o catastrofă pentru lumea întreagă și afectează puternic întreaga economie globală, într-un context oricum prost, după pandemia de Covid-19- spunea în martie 2022 președintele Băncii Mondiale, David Malpass.
Mai grav este că cei care suferă cel mai mult, în toată lumea, din cauza războiului lui Putin din Ucraina, sunt tot cei săraci.
Impactul economic al războiului se întinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterea prețurilor globale la energie, în special, „i-a lovit cel mai mult pe cei săraci, la fel ca și inflația”, preciza șeful Băncii Mondiale.
Prețurile alimentelor au crescut, de asemenea, din cauza războiului, ”o problemă foarte reală pentru oamenii din țările sărace”, mai spunea Malpass.
Problemele sunt cu atât mai dramatice pentru omenire, cu cât Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari producători de alimente din lume. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, iar Rusia pe locul doi, asigurând împreună 60% din producția globală.
”Războiul aproape ucide economia”Cele două țări sunt responsabile, de asemenea, de aproape 30% din exporturile globale de grâu.
Acum, Ucraina nu mai poate exporta pentru că trebuie să-și aloce toate resursele războiului de supraviețuire, iar Rusia pentru că întreaga lume civilizată a supus-o unei blocade, ca răspuns la războiul pe care l-a declanșat.
În plus, majoritatea marilor companii internaționale s-au retras din cele două țări din cauza războiului. Investiții de zeci de miliarde de dolari s-au pierdut brusc, zeci de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă.
Mai grav, milioane de ucraineni și ruși au fugit din țările lor după declanșarea războiului. Primii, de frica morții aduse de armele Moscovei- ceilalți, pentru a nu fi trimiși pe front de către Putin. Milioane de oameni care au lăsat economiile din țările lor și fără forță de muncă.
”Războiul aproape ucide economia. Ea este aproape în comă”, declara președintele Volodimir Zelenski în august 2022, la momentul în care Ucraina reușea, după uriașe eforturi internaționale, să trimită primul vapor încărcat cu cereale la export.
Blocada rusă asupra porturilor Ucrainei priva nu doar economia acestei țări, care se bazează în mare parte pe veniturile obținute din vânzarea cerealelor, ci și a multor alte țări din lume, care se hrănesc cu aceste cereale.
Economia Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, din cauza războiuluiZelenski a subliniat cu această ocazie că Ucraina trebuie să exporte urgent cel puţin 10 milioane de tone de cereale pentru a-şi reduce deficitul bugetar, care în fiecare lună este de circa 5 miliarde de dolari.
Economia Ucrainei s-a prăbușit cu 30,4% în 2022 din cauza războiului cu Rusia, anunța în primele zile ale acestui an vicepremierul și ministru al Economiei, Iulia Sviridenko. Asta după ce, cu o lună înainte de invazie, Ucraina prognoza o creștere de 3,4% a economiei sale, evaluată la acea vreme la 180 de miliarde de dolari.
După declanșarea războiului de apărare împotriva invadatorilor ruși, economia ucraineană a suferit cele mai semnificative pierderi de la câştigarea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991. Cu toate acestea, declinul a fost mai redus decât se estima iniţial. Banca Mondială prognoza anterior o contractare a PIB-ului Ucrainei cu 35%.
Sviridenko a adăugat că atacurile ruseşti asupra infrastructurii energetice continuă să pună presiune asupra activităţii economice şi a încrederii populaţiei.
Clădiri devastate, fabrici închise, infrastructura în bucăţi. Sunt imagini care se văd în sudul şi estul Ucrainei, unde luptele s-au concentrat de când forţele moscovite nu au reuşit să cucerească Kievul în aprilie. Trupele de la Moscova ocupă aproximativ 18% din Ucraina, chiar dacă trupele Kievului au reușit recucerirea a 40% din teritoriile ocupate după invazia din 24 februarie.
Ce ajutoare a primit Ucraina după ce a fost invadată de RusiaEconomiștii ucraineni au estimat în ianuarie valoarea pagubelor din Ucraina la 138 de miliarde de dolari şi mai mult de 34 de miliarde de pierderi pentru agricultură. UNESCO numără peste 3.000 de şcoli şi 239 de situri culturale afectate.
Iar din septembrie, Moscova a vizat în mod sistematic infrastructura energetică a Ucrainei. Până în decembrie, aproape jumătate din aceasta a fost avariată în ţară, cufundându-i pe ucraineni în întuneric şi frig.
Ucraina funcționează în continuare ca stat în mare parte ca urmare a incredibilului sprijin internațional. Deficitul lunar de 5 miliarde de dolari cauzat de război este parțial acoperit de ajutoarele economice care vin din afară, inclusiv financiar.
Fondul Monetar Internațional a oferit finanțări de aproape 3 miliarde de dolari de la începutul războiului, în condițiile în care Fondul a pornit în octombrie 2022 discuții cu Kievul pentru un program de împrumut de 20 de miliarde de dolari.
La rândul său, Banca Mondială a acordat ajutoare financiare de urgență de 13 miliarde de dolari Kievului, din fonduri provenite în principal de la SUA.
În vara anului trecut, Uniunea Europeană demara proceduri pentru acordarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro Ucrainei pe parcursul lui 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Investiții a plătit peste 2,2 miliarde de euro pentru proiecte de reconstrucții în această țară.
Până în ianuarie 2023, UE a virat Ucrainei prin Instrumentul European pentru Pace circa 3,6 miliarde de euro. Iar valoarea totală a susținerii militare, financiară și umanitară din partea UE pentru Kiev ajunge la 49 de miliarde de euro.
Războiul lui Putin a costat Rusia cel puțin 100 de miliarde de euroDacă Ucraina nu are nicio vină pentru dezastrul economic pe care îl trăiește, Rusia pare să-și accepte supusă destinul impus de Vladimir Putin. Războiul declanșat de președintele rus i-a costat până acum pe ruși 100 de miliarde de euro, potrivit unor estimări realiste.
În noiembrie 2022, ediția ucraineană a revistei Forbes avansa o cifră de 82 de miliarde de euro, iar în perioada scursă de atunci eforturile Rusiei s-au întețit. Moscova a cheltuit în medie 200 de euro pe zi pentru fiecare din cei peste 500.000 de soldați pe care i-a trimis pe front de la începutul invaziei.
Iar cele 100 de miliarde de euro reprezintă strict cheltuielile directe pentru efortul de război, fără celelalte cheltuieli interne pentru apărare și pierderile economice suferite.
În condițiile în care Rusia a avut în 2021 venituri bugetare totale de 340 de miliarde de euro, înseamnă că războiul din Ucraina a costat-o deja aproape o treime din averea sa națională pe un an de zile.
În mod normal, Rusia încasa un miliard de euro pe zi doar din vânzarea de petrol și gaze naturale, în condițiile în care asigura aproape 40% din necesarul de energie al Europei. Lucrurile s-au schimbat însă radical după 24 februarie 2022: Uniunea Europeană s-a decuplat de la conducta rusească ce îi aducea lui Putin banii pentru război, cu prețuri dureroase pentru toți locuitorii continentului.
Kremlinul a compensat pierderea pieței europene prin majorarea exporturilor în China și India, la prețuri mult mai mici decât înainte, dar care i-au asigurat, pe de o parte, fluxuri constante de cash, iar pe de altă parte i-au atenuat neașteptat de mult declinul economic.
Chiar și așa, războiul lui Putin necesită minim 10 miliarde de euro pe lună, un efort pe care nimeni nu știe cât îl mai poate susține economia Rusiei. Până și raportările oficiale ale autorităților, supuse Kremlinului, relevă cifre îngrijorătoare.
Economia Rusiei a scăzut, oficial, cu 3,5% în 2022Astfel, Banca Națională a Rusiei raporta că băncile din țară au pierdut 25,5 miliarde de euro imediat după invazie. Controalele valutare extrem de stricte și ale plăților de taxe, precum și celelalte măsuri luate de banca centrală au întărit rubla până la cel mai înalt nivel față de dolar și euro.
Pe de altă parte, Rusia a pierdut 300 de miliarde de euro pe care îi avea în bănci din Europa. În plus, oligarhii ruși au pierdut în total 95 de miliarde de euro, sume de asemenea indisponibilizate de către autoritățile europene.
Cu toate acestea, este greu de știut impactul real asupra economiei ruse, pentru că regimul dictatorial al lui Putin face imposibil accesul la datele corecte ale situției.
Din surse disparate se știe doar că pe lângă cei 300.000 de ruși mobilizați și trimiși la război în Ucraina, alți cel puțin 300.000 au fugit din țară tocmai pentru a scăpa de asta. Una peste alta, forța de muncă calificată a Rusiei s-a redus astfel brusc cu 600.000 de oameni, care contribuiau și la bugetul de stat.
Rusia a intrat, de altfel, oficial în recesiune în trimestrul al treilea din 2022, cu o contracție a PIB-ului de 4%. A fost al doilea trimestru consecutiv cu scădere economică, după ce în perioada anterioară raportase un minus de 4,1%. Banca centrală estima pentru anul 2022 o scădere a economiei de 3,5%, de la un plus de 3,5% când înregistra înainte de invadarea Ucrainei.
Una peste alta, efectul sancțiunilor economice asupra Rusiei s-a dovedit a fi mult mai puțin profund față de cât estimau artizanii măsurilor punitive prin care sperau să stopeze mașinăria de război a lui Putin. Din datele oficiale de la această oră reiese o inechitate care face și mai nedrept războiul Moscovei, văzând numai și faptul că economia Ucrainei a avut de zece ori mai mult de suferit în cifre seci decât cea a Rusiei invadatoare.
Știrileprotv.ro vă prezintă retrospectiva primului an de război în Ucraina, într-un film de 14 minute, așa cum a fost relatat în jurnalele de știri ale PRO TV.
Oameni bombardați în propriile case, vieți curmate într-o clipă, distrugeri masive și masacre înfiorătoare comise de trupele ruse – toate aceste imagini și detalii șocante vă sunt dezvăluite într-o cronologie video care marchează momentele cheie ale unuia dintre cele mai sângeroase și mai brutale conflicte de la cel de-al doilea război mondial încoace.
Atenție! Imagini care vă pot afecta emoțional.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi in ucraina , economie , pierderi
Dată publicare: 23-02-2023 22:58