Casa Albă, criticată în SUA pentru "lipsa de voinţă de a dezescalada" războiul dintre Israel şi Hamas
O sută de oficiali guvernamentali americani de la Departamentul de Stat şi de la Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională au semnat un memoriu intern în care critică Casa Albă pentru că "nu ţine cont de vieţile palestinienilor" şi pentru că dă dovadă de "lipsă de voinţă în a dezescalada" războiul dintre Israel şi Hamas.
Memorandumul lasă să se întrevadă opoziţia internă intensă faţă de strategia preşedintelui în acest război, în care Joe Biden şi-a menţinut sprijinul pentru Israel, comentează The Guardian.
Memorandumul, obţinut de site-ul Axios, oferă o imagine a opoziţiei interne intense faţă de strategia lui Joe Biden în acest război care durează de cinci săptămâni. Preşedintele american şi-a menţinut sprijinul ferm pentru dreptul Israelului de a se apăra în urma atacului Hamas din 7 octombrie, îndemnând în acelaşi timp la un ajutor umanitar mai mare pentru civilii palestinieni din enclava asediată.
Ce îi reproșează lui BidenMemorandumul, despre care Axios relatează că a fost iniţiat de un "diplomat de rang inferior" din cadrul Departamentului de Stat, îi reproşează lui Biden că nu a reuşit să contracareze "crimele de război" israeliene din Fâşia Gaza. În document se arată că administraţia Biden "a dublat asistenţa militară neclintită pe care o acordă (guvernului israelian), fără a stabili linii roşii clare sau care să poată fi aplicate".
Israelul a procedat la întreruperea curentului electric şi a ajutorului către Gaza, ceea ce, potrivit memorandumului, "constituie crime de război şi/sau crime împotriva umanităţii în conformitate cu dreptul internaţional".
Ministerului Sănătăţii din Gaza, controlat de Hamas, susţine că peste 11.000 de persoane au fost ucise de la începutul ofensivei israeliene în Gaza, dintre care 40% sunt copii.
Potrivit Axios, memorandumul a fost trimis la biroul de politici al Departamentului de Stat la 3 noiembrie. Documentul a fost trimis printr-un canal aprobat în cadrul agenţiei care permite exprimarea unor îndoieli, în mod privat, cu privire la politica oficială a guvernului. Aceste obiecţii poartă numele de "telegrame de disidenţă". Mesajele au rolul de a permite diplomaţilor să ridice obiecţii faţă de strategia Departamentului de Stat fără teama de represalii. Acest mod de comunicare a fost creat în urma războiului din Vietnam ca o formă de control intern şi de echilibru, dar sunt menite să rămână private, potrivit News.ro.
Președintele SUA, acuzat de de "răspândirea de dezinformări"Raportul Axios se adaugă la un şir de alte relatări care sugerează că există dezacorduri serioase în privinţa abordării războiului în interiorul guvernului american. Politico a dezvăluit săptămâna trecută conţinutul unui memoriu de disensiune separat al unor oficiali ai Departamentului de Stat care cereau ca SUA să solicite încetarea focului.
Secretarul de stat, Antony Blinken, s-a întâlnit luna trecută cu un grup de diplomaţi nemulţumiţi, pentru a le asculta frustrările legate de politica oficială a SUA privind războiul, a relatat Huffington Post.
Cea mai recentă telegramă disidentă acuză administraţia Biden că nu a reevaluat poziţia SUA faţă de Israel în urma catastrofei civile care se desfăşoară în interiorul Gaza. În document se spune: "Membrii Casei Albe au dat dovadă de un dispreţ clar faţă de vieţile palestinienilor, de o lipsă documentată de voinţă de a dezscalada şi, chiar înainte (de 7 octombrie), de o lipsă nesăbuită de previziune strategică".
Memorandumul îl nominalizează pe preşedintele Joe Biden cu o critică personală, acuzându-l de "răspândirea de dezinformări". Fără a da detalii, menţionează Axios, documentul indică un discurs ţinut de preşedinte la trei zile după atacul iniţial al Hamas, în care a denunţat crimele comise de grupul militant ca fiind un "act de răutate pură".
Sursa: News.ro
Dată publicare: 13-11-2023 19:06