Casa Albă: China trebuie să decidă de partea cui este și cum vrea să apară în cărțile de istorie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Declarația a venit la câteva ore după discuția purtată timp de 2 ore de Joe Biden și Xi Jinping. Convorbirea a fost descrisă de chinezi drept „caldă, onestă și sinceră”. Președintele Xi s-a declarat "bucuros să-l revădă, chiar și virtual, pe vechiul său prieten Joe Biden", a subliniat presa oficială din Beijing. Pe de altă parte, președintele francez și premierul luxemburghez au discutat la telefon cu Vladimir Putin. Amândoi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Mariupol.
"De relațiile dintre chinezi și americani depinde cum va arată lumea în secolul al XXI-lea. Vor fi totodeauna diferențe de viziune între Washington și Beijing, ce contează e că divergențele să fie păstrate sub control. O relație stabilă și cât mai consistentă este în interesul ambelor părți". Așa a rezumat presa de stat din China discuția purtată de Xi Jinping cu Joe Biden, la inițiativa liderului american. Wang Shiyang, CCTV: “Cei doi au avut un schimb sincer de idei asupra relațiilor bilaterale și asupra situației din Ucraina.Cei doi președinți au împărtășit opinia că discuția a fost constructivă. Președintele XI a subliniat că nu și-a dorit să se ajungă la război în Ucraina. China promovează pacea și se opune războiului. Comunitatea internațională trebuie să sprijine Ucraina și Rusia în menținerea dialogului, până când negocierile duc la pace".
Pe de altă parte, potrivit presei oficiale din China, președintele Xi Jinping a cerut țărilor NATO să aibă un dialog cu Rusia privind "preocupările de securitate legitime ale acesteia". Este exact elementul de ambiguitate din poziția Chinei care alimentează temerile Washingtonului.
Jen Psaki secretarul de preșă al Casei Albe: “China trebuie să decidă de partea cui este și cum vrea să apară în cărțile de istorie. Asta e decizia pe care o are de luat președintele Xi. Președintele Biden a avut ocazia să detalieze demersurile făcute de SUA în legătură cu războiul. Președintele Biden consideră discuția în sine, dialogul direct între lideri, drept o evoluție pozitivă". Serghei Lavrov, Russian Foreign Minister: „Ce vor americanii este o lume unipolară, nu un sat global, ci un sat american, poate chiar o... cârciumă din Vestul Sălbatic, unde contează cine trage primul”.
Preşedintele american i-a spus limpede omologului sau chinez ''care vor fi implicăţiile şi consecinţele" în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în război. În opinia analiștilor, conducerea Chinei are toate motivele să evite asemenea complicații. Daniel Hamilton, Senior Non Resident Fellow, Brookings: “China are mâna forte pentru că Rusia depinde de Beijing pentru vânzările sale de energie. Iar chinezii ar putea cumpără arme de la Rusia după război. Pe de altă parte, riscă serios să-i fie impuse sancțiuni indirecte de către Statele Unite”.
Kevin Rudd, Asia Society President, former Australian Prime Minister: “Dacă invazia rusă se impotmoleste definitiv, iar oligarhii ruși și elitele politice de la Moscova vor acționa împotriva lui Puțîn pentru a-l înlătura de la conducerea țării, asta va pune relațiile Chinei cu Rusia în cu totul altă dinamică, cu totul altă ecuație”.
Yun Sun, Senior Fellow and Co-Director China, East Asia, Stimson Center: „În acest an, va fi al XX-lea Congres al Partidului Comunist, iar Xi Jinping vizează al treilea mandat. Dacă între timp China, va fi izolată ori îi vor fi impuse sancțiuni, ar însemna că președintele Xi a greșit. Și nu cred că Xi Jinping vrea să meargă în direcția asta”.
Joe Biden și Xi Jinping şi-au exprimat dorinţa de a ''menţine deschise canalele de comunicare''.