Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce s-ar fi întâmplat cu Evgheni Prigojin. Trei scenarii ale analiștilor militari după accidentul aviatic din Rusia

Liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, este considerat mort după ce autoritățile ruse au anunțat că se afla la bordul avionului prăbușit, miercuri, în Rusia. Există însă voci care susțin că a fost o înscenare și că acesta ar fi în viață.

Evgheni Prigojin, fostul lider al grupului Wagner, care a condus o revoltă de scurtă durată împotriva Ministerului rus al Apărării la începutul acestei veri, a murit după ce avionul său de afaceri s-a prăbușit miercuri într-un accident violent în afara Moscovei.

Nu a fost imediat clar dacă Prigojiin se afla la bordul avionului prăbușit, deși numele său figura pe manifestul de zbor. Mass-media de stat rusă a confirmat ulterior că el și comandantul Wagner Dmitry Utkin, se numără printre cei morți, citând Agenția Federală Rusă de Transport Aerian.

Conturi de Telegram afiliate grupului Wagner au afirmat că fostul lider al grupării a fost ucis în accident, dând vina pe „trădătorii Rusiei".  Există o șansă ca acesta să fi fost un accident: dar un lider militar care să se răzvrătească, să-și înjunghie binefăcătorul politic pe la spate și apoi să moară brusc într-un accident de avion pare puțin cam exagerat.

Citește și
prigojin avion
Ce au observat martorii înainte ca avionul lui Prigojin să se prăbușească. „S-a auzit ceva ca o împușcătură”

Experții în război susțin că există trei scenarii cu privire la ceea ce i s-ar fi putut întâmpla lui Prigojin, scrie Insider.

Scenariul 1: Putin a ordonat moartea lui Prigojin

Un asasinat ordonat de președintele rus Vladimir Putin reprezintă „cea mai bună explicație” pentru catastrofala prăbușire a avionului de miercuri, a declarat pentru Insider, Simon Miles, profesor asistent la Școala de Politici Publice Sanford a Universității Duke și istoric al Uniunii Sovietice și al relațiilor dintre SUA și Uniunea Sovietică.

Putin, un lider neiertător, a avut o mulțime de motive pentru a-l vrea mort pe Prigozjin după ce liderul mercenarilor a condus o revoltă împotriva Ministerului rus al Apărării în iunie, încercând să înlăture oficialii de nivel înalt după ce a petrecut luni de zile criticând public strategia armatei ruse în Ucraina. Revolta a fost de scurtă durată, dar, cu toate acestea, a reprezentat cea mai proeminentă amenințare la adresa regimului lui Putin din ultimele decenii.

„Nu este o surpriză că Putin s-ar răzbuna", a declarat pentru Insider Robert English, profesor la University of Southern California, care studiază Rusia, Uniunea Sovietică și Europa de Est. „De fapt, noi, cei care îl urmărim pe Putin, ne așteptam la asta, iar astăzi (n.r. miercuri) s-a întâmplat - exact la aniversarea a două luni de la revolta lui Wagner”.

Chiar și persoane din interiorul Kremlinului au declarat pentru publicația independentă rusă Meduza că nu au fost surprinși când au văzut știrea despre prăbușirea avionului. „Exista sentimentul că va sfârși rău după revoltă", a declarat o sursă anonimă pentru Meduza. „Astfel de lucruri nu sunt iertate la Kremlin".

Scenariul 2: Altcineva a ordonat asasinarea lui Prigojin

Până la răscoala sa nefastă, Prigojin a rămas un aliat apropiat al lui Putin. Nemulțumirile liderului Wagner au fost îndreptate exclusiv către Ministerul rus al Apărării, nu către Putin.

Nu este „de neconceput” ca oamenii din cadrul armatei care au fost vizați de Prigojin ar fi putut lua măsuri împotriva liderului Wagner fără aprobarea lui Putin, a declarat Simon Miles pentru sursa citată.

Surse ale serviciilor secrete britanice au declarat joi pentru BBC că avionul lui Prigojin a fost, cel mai probabil, doborât de serviciul rus de securitate FSB, într-o mișcare de a întări poziția liderilor militari ai țării: ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major General al Armatei Ruse Valery Gerasimov.

„Este foarte greu în această etapă incipientă să găsești o explicație pentru ceea ce am văzut, care nu implică utilizarea unor bunuri ale statului pentru a doborî acest avion din cer”, a mai spus Miles. Nu este clar în acest moment ce anume a cauzat prăbușirea avionului, deși unele canale de socializare afiliate lui Wagner au sugerat că a fost doborât.

Armata este cea care are acces la astfel de capabilități, mai susține expertul, adăugând că nivelul de comandă necesar pentru a lansa un astfel de atac în cadrul armatei ruse este „foarte scăzut”.

Această posibilitate ar putea explica, de asemenea, cele două luni de libertate aparentă a lui Prigojin după rebeliune, a spus Miles. „El alerga practic nederanjat de la tentativa de lovitură de stat”, a spus Miles despre Prigojin. Este posibil ca membrii din sectorul apărării să fi considerat că realitatea este inacceptabilă, mai ales după ce membrii forțelor armate ruse au fost uciși în revolta lui și „au decis să ia lucrurile în propriile mâini”.

Scenariul 3: Prigojin nu este mort

Cea mai vehiculată teorie a conspirației se leagă de faptul că liderul mercenarilor Wagner nu este mort.

Matthew Schmidt, profesor asociat de securitate națională și afaceri internaționale la Universitatea din New Haven, a declarat pentru Insider că este normal „să fii sceptic” cu privire la actualizările guvernului rus cu privire la accident, având în vedere situația din politica rusă.

„Oamenii pe care îi cunosc susțin serios că s-ar putea să nu fie adevăratul Prigojin”, a spus Schmidt.

În primele ore de la prăbușirea avionului, mai mulți internauți au luat în considerare posibilitatea ca Prigojin să fi simulat cumva moartea lui, trimițând probabil o dublură în locul lui.

Până și oficialii de la Kremlin au îndoielile lor. Unii dintre ei i-au spus publicației de știri independente ruse Meduza că așteaptă mai multe informații înainte de a exclude această teorie, deoarece Prigojin este un cunoscut ca fiind „smecher”.

Dar probabilitatea ca Prigojin să reușească să scape de moarte pare să fi scăzut în orele de la accident, pe măsură ce devin disponibile mai multe informații și oamenii apelează la cel mai probabil autor al accidentului: Putin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult