Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este starea premierului Robert Fico după ce a fost împușcat. Reacția președintei Slovaciei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul slovac Robert Fico se afla joi într-o stare stabilă, dar în continuare ”foarte gravă”, după ce a fost rănit prin împuşcare miercuri, anunţă vicepremierul Robert Kalinak, relatează AFP.

”În această noapte (de miercuri spre joi), medicii au reuşit să stabilizeze starea pacientului”, anunţă vicepremierul Robert Kalinak, totodată ministrul Apărării.

”Din nefericire, starea rămâne foarte gravă, pentru că rănile sale sunt complicate”, adaugă el într-o conferinţă de presă, susţinută în faţa Spitalului Roosevelt din Banska Bystrica (centru).

Premierul Robert Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost supus miercuri unei ”operaţii de cinci ore”, anunţă directoarea spitalului, Miriam Lapunikova.

Ea confirmă că liderul slovac se află în continuare într-o stare ”cu adevărat foarte gravă” şi va rămâne internat la terapie intensivă.

Citește și
robert fico, atacator fico
Cine este bărbatul care l-a împușcat pe Robert Fico, șeful Guvernului slovac. „Premierul a prevăzut un astfel de eveniment”

Robert Fico a fost împşcat de ”mai multe ori”, scria pe pagina sa oficială de Facebook miercuri după-amiaza, în urma unei reuniuni a Guvernului la Handlova, în centrul Slovaciei.

Acest atentat a provocat o emoţie puternică în Europa Centrală şi un val de condamnări la nivel internaţional.

Robert Kalinak acuză un ”atac politic” şi cere ”să se reacţioneze ca atare”.

Reacția președintei Slovaciei

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, a condamnat ceea ce a numit "un atac brutal și nemilos" asupra premierului.

Zuzana Čaputová, Președinta Slovaciei: „Un atac asupra premierului este, în primul rând, un atac asupra unei persoane, dar este și un atac la democrație. Retorica plină de ură pe care o putem vedea în societate duce la acțiuni pline de ură. Vă rog, opriți-vă!”

Un bărbat de 71 de ani a fost pe loc reținut de poliție. Potrivit presei slovace, numele atacatorului este Juraj Cintula - scriitor, fondator al unui club literar și membru al formaţiunii pro-occidentale Partidul Progresist. Potrivit fiului său, el nu avea probleme psihice.

De asemenea, era cunoscut faptul că avea permis de port armă, iar în urmă cu mai mulți ani lucrase ca agent de pază pentru o firmă privată. Presa mai notează că, în 2016, a fost victima unui atac extrem de violent. Atunci, un client al magazinului pe care îl păzea l-a lovit cu brutalitate până l-a desfigurat.

Robert Fico, președintele unui partid populist de stânga, s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală. A fost nevoit să demisioneze din funcția de prim-ministru după asasinarea jurnalistului de investigație Jan Kuciak, în 2018. Dar a revenit la putere după alegerile din septembrie anul trecut, la conducerea unei coaliții de partide populiste și naționaliste. A câștigat după ce a promis că oprește ajutorul militar câtre Ucraina, negând în același timp că ar fi pro-rus.

Autorităţile nu au oferit nicio informaţie, în acest stadiu, despre motivaţia atacului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult