Caniculă în Europa și SUA. În Bulgaria, un termometru așezat în soare a înregistrat 59 de grade Celsius
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Dar, lucru ieșit din comun, și zeci de milioane de americani și canadieni suferă din cauza temperaturilor record, cu 15 și chiar 20 de grade mai mari decât normalul perioadei.
Odată cu acest val de caniculă, autoritățile din Grecia au lansat alerte privind riscul de incendii de vegetație. Sunt peste 40 de grade Celsius atât pe continent, cât și pe insule.
Dacă centrul Atenei e mai degrabă pustiu, mii de oameni au năvălit pe plaje ori la piscine. Primăriile au deschis centre dotate cu are condiționat pentru cei care nu au alte posibilități să se răcorească.
Și în Bulgaria, 15 regiuni sunt sub cod roșu de caniculă. În miezul zilei, un termometru așezat pe capota unei mașini bătea spre 59 de grade Celsius.
Localnic: „Trebuie să ieși foarte devreme dimineața ca să-ți rezolvi problemele, mai tărziu se face foarte cald. Ieri au fost 41 de grade. E iadu' pe Pământ...”
Meteorologii din țara vecină avertizează că pârjolul continuă și în această săptămână.
Dăm de temperaturi comparabile și peste Ocean, în nord vestul Americii. În statele Washington și Oregon, în loc de 23 de grade cât ar fi normal în această perioadă, termometrele arată cu 20 de grade mai mult. Mii de case au rămas fară curent din cauza consumului excesiv.
O ''cupolă de căldură'' instalată deasupra vestului Canadei a provocat temperaturi record, declanşând alerte de caniculă în trei provincii şi două teritorii arctice. În Lytton, la 250 de km de vancouvoer, s-au inregistrta 46,6 de grade Celsius, un record absolut.
''Este mai cald în anumite regiuni din vestul Canadei decât în Dubai'', a declarat climatologul-şef al Canadei.
Magazinele nu mai au pe stoc aparate de aer condiţionat şi ventilatoare, în oraşe au fost instalate centre pentru răcorire, iar unele campanii de vaccinare anti-COVID-19 au fost anulate.