Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cancelarul Austriei, pus să formeze un nou guvern după ce partidele au refuzat să colaboreze cu liderul extremei drepte

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, l-a însărcinat pe actualul cancelar Karl Nehammer să formeze un nou guvern, deşi alegerile au fost câştigate de extrema dreaptă.

Preşedintele austriac Alexander Van der Bellen a anunţat marţi că l-a însărcinat pe cancelarul Karl Nehammer, şeful Partidului Popular conservator (OeVP), să formeze o coaliţie de guvernare, chiar dacă Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a câştigat alegerile generale de luna trecută, relatează Reuters.

Într-o declaraţie publică, preşedintele Alexander Van der Bellen a anunţat că îi cere lui Karl Nehammer, al cărui partid s-a clasat pe locul al doilea, să poarte negocieri de coaliţie cu social-democraţii, clasaţi pe locul al treilea, deoarece niciun partid nu este dispus să guverneze cu liderul Partidului Libertăţii, Herbert Kickl.

„În mod clar şi fără echivoc: Herbert Kickl nu va găsi un partener de coaliţie care să-l facă cancelar federal”, a declarat Van der Bellen, citat de presa austriacă.

Cu cine se aliază partidul lui Nehammer

„Nu este adevărat că partidul care primeşte cele mai multe voturi la alegerile pentru Consiliul Naţional (parlament) trebuie automat să formeze guvernul, şi-a început discursul de marţi preşedintele federal Alexander Van der Bellen cu privire la următorii paşi în formarea unui guvern. La urma urmei, este vorba şi despre majorităţi, a arătat el. Orice partid are nevoie de un partener pentru a obţine o majoritate stabilă. Acum trebuie găsite compromisuri, a mai declarat Van der Bellen. El are încredere că ÖVP, SPÖ şi celelalte părţi implicate în negocieri vor da dovadă de „simţul măsurii şi al responsabilităţii”,a mai spus Van der Bellen.

Citește și
Karl Nehammer
Karl Nehammer vrea mai multă putere pentru agențiile de securitate după atentatul dejucat de la concertele Taylor Swift

În actuala coaliţie guvernamentală, partidul lui Nehammer este aliat cu ecologiştii, partid din care provine preşedintele Van der Bellen, relatează News.ro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult