Căldura face prăpăd. Țara în care a fost declarată stare de urgență. E cea mai gravă secetă din istorie
Your browser doesn't support HTML5 video.
S-a încălzit aerul, s-au încălzit și oceanele, avertizează experții Agenției Europene Copernicus.
Precipitațiile extreme din unele zone și seceta din altele sunt semne că în toată lumea se schimbă clima cu o viteză înspăimântătoare.
Din iunie anul trecut, pe glob s-au atins recorduri de căldură luna de lună. De pilda, acum in martie a fost mai cald cu aproape un grad fata de media înregistrată intre 1991 și 2020.
În Bucuresti a fost o nouă zi de vară, deși suntem abia în aprilie.
Femeie: ”E foarte cald. Daca acum sunt 30 grade, la vara la ce sa ne asteptam?”.
Iris Răducanu, meteorolog: ”Din estimările pe care le avem pentru următoarele patru săptămâni, se pare că în continuare, într-adevăr,se vor menține temperaturi mai ridicate decât ar fi normal să fie”.
Consecințele se văd peste tot în lume.
Regiunea spaniolă Catalonia trece prin cea mai gravă secetă din istorie. Autoritățile au fost nevoite să declare stare de urgență într-o zonă in care locuiesc sase milioane de oameni, după ce rezervele de apă au scăzut sub 16% din capacitate.
Deja Agentia Europeană de Monitorizare a Climei Copernicus a venit cu un raport alarmant. Din martie anul trecut și până în martie anul acesta am traversat cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată pe planetă.
Carlo Buontempo, director Copernicus: "Creșterea temperaturii vine cu creșterea nivelului marii, scăderea nivelului ghețarilor, generează intensitatea și frecventa precipitațiilor, seceta, valuri de căldură, etc".
Reporter: Cum putem lupta cu asta?
Carlo Buontempo, director Copernicus: "Din punct de vedere științific răspunsul este clar. Acest dezechilibru vine din gazele cu efect de seră pe care le emitem de decenii întregi. Prin stabilizarea concentrației acestor gaze putem să ne dam șansă să menținem temperaturile la limite rezonabile".
Mii de femei au dat în judecată Elveția la CEDOIar, în premieră, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis plângerea formulată de 2.000 de femei în vârstă împotriva Elveției, pe motiv că nu a impus limitarea emisiilor cu efect de seră, iar asta le-a pus viețile în pericol.
Anne Mahrer, membră a grupului Senioarelor pentru Climă: "Suntem foarte mândre, noi, membrele Senioarelor pentru Climă, pentru că am reușit să aducem pentru prima oară în instanță drepturi fundamentale despre climă. Iar Curtea a recunoscut dreptul nostru fundamental la un mediu sănătos".
Siofra O'Leary, președinta CEDO: "Nu a reușit să-și îndeplinească, în trecut, ținta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Prin faptul că nu a acționat la timp și într-o măsură potrivită".
În cazul în care emisiile nu vor fi reduse, planeta va continua să fiarba, ceea ce va duce la secetă profunda, incendii, perioade de caniculă, dar și cu ploi abundente.