Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Budapesta a anunțat că a obținut de la Gazprom o suplimentare a cantității de gaze livrate către Ungaria

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce restul Europei strânge cureaua, ia măsuri pentru a reduce consumul de energie și așteaptă iarna cu înfrigurare, Budapesta a anunțat că a obținut de la Gazprom o suplimentare a cantității de gaze livrate către Ungaria.

Anunțul a fost făcut în aceeași zi în care Rusia a oprit din nou livrările de gaze spre Europa, prin conducta principală, Nord Stream 1. Gazprom susține că sunt necesare lucrări de reparații și mentenanță, iar robinetul va rămâne închis pentru următoarele trei zile.

Occidentul acuză Kremlinul că folosește gazul ca pe o armă

La o zi după ce a anunțat că oprește alimentarea cu gaze către Franța, compania rusă Gazprom a transmis Berlinului că nu va mai trimite gaze prin conducta Nord Stream 1, din cauza lipsei unor echipamente. În replică, Occidentul acuză Kremlinul că folosește gazul ca pe o armă. Cu toate astea, vestea că Germania și-a umplut stocurile a dus la o scădere bruscă a prețului gazelor la burse.

Anna Stewart, corespondent CNN: „Europa ar putea fi fericită pentru că, la nivelul întregii Uniuni, depozitele de gaze sunt pline în proporție de 80%. Asta era ținta pentru luna noiembrie, așa că Uniunea e cu două luni înaintea programului. Unele țări, cum ar fi Germania, au depășit deja pragul de 80%. Din păcate, aici se termină veștile bune. Depozitele de gaze sunt importante, dar Europa are nevoie de mai mult gaz decât poate depozita. În depozite intră doar 25-30% din energia care e consumată într-o iarnă normală”.

Ungaria va primi mai multe gaze din Rusia

Experții spun că Uniunea Europeană trebuie să taie cu 15% consumul de energie în următoarele șapte luni. În plus, e nevoie de o iarnă blândă și de depozite pline, pentru ca statele europene să nu simtă lipsa gazelor rusești. În acest scenariu sumbru, Ungaria face notă discordantă: va primi mai multe gaze din Rusia.

Citește și
gaze
Ungaria a stabilit cu Gazprom o puternică majorare a achiziţiilor de gaze

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei: „De la 1 septembrie, Gazprom va continua să furnizeze cantități suplimentare de gaze către Ungaria, dincolo de contractele pe care le-am semnat. Asta înseamnă că livrările maxime vor crește până la 5,8 milioane de metri cubi pe zi”.

Alte state strebuie să facă economii. Belgia a anunțat că va amâna plata facturilor pentru cei care au rate mari la bancă și va plafona prețul la energie.

Alexander de Croo, premierul Belgiei: „Vom folosi mai puțină energie. Vom reduce temperaturile în instituții, vom folosi mai puțin aerul condiționat, vom fi mai atenți cu luminile. Vom vedea ce alte măsuri țintite putem lua. Dacă o să consumăm cu toții mai puțină energie, vom putea reduce costurile”.

Temperaturile vor fi coborâte la 19 grade, aerul condiționat va fi reglementat, iar luminile vor fi stinse între șapte seara și șapte dimineața în toate instituțiile publice din Belgia.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult