Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki. 77 de ani de la bombardamentele care au încheiat Al Doilea Război Mondial

Pe 6 august, respectiv 9 august 2022 se împlinesc 77 de ani de la bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki.

În fiecare an, în Japonia au loc ceremonii oficiale pentru a comemora bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki în care și-au pierdut viața sute de mii de oameni.

Când a fost bombardată Hiroshima

Hiroshima a fost primul oraș din istorie care a fost distrus de o bombă nucleară. Pe 6 august 2022 se împlinesc 77 de ani de la momentul în care Statele Unite au lansat prima bombă nucleară asupra unui oraș.

Pe 6 august 1945 o bomba atomică, cunoscută sub numele de „Little boy” a fost aruncată la ora locală 8:15, asupra orașului Hiroshima din avionul B-29, numit „Enola Gay”, pilotat de colonelul Paul W. Tibbets Jr.

În urma exploziei, orașul a fost distrus în proporție de 90%.

Citește și
Volodimir Zelenski
Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să „amnistieze statul terorist Rusia”
Când a fost bombardată Nagasaki

După atacul de la Hiroshima, americanii au crezut că japonezii vor renunța la războiul din oceanul Pacific împotriva Statelor Unite, însă acest lucru nu s-a întâmplat și, drept urmare, americanii au lansat a doua bombă.

Pe 9 august 1945 a fost lansată bomba cunoscută cu numele de „Fat boy” din avionul B-29, „Bockscar”, la ora locală 11:03.

Pe 15 august 1945, împăratului Japoniei, Hirohito a anunțat la radio, capitularea Japoniei, terminându-se astfel, cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe 2 septembrie 1945, la bordul navei americane USS Missouri s-a semnat armistițiul dintre Japonia și Statele Unite ale Americii.

De ce au fost bombardate Hiroshima și Nagasaki

Lansarea bombardamentelor către orașele Hiroshima și Nagasaki s-a produs la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

La momentul lansării bombelor, deși în Europa războiul se încheiase de pe 9 mai prin capitularea Germaniei, Japonia și Statele Unite ale Americii încă erau în conflict. Harry S. Truman, președintele Americii la acea vreme a decis să folosească cele două bombe împotriva Japoniei pentru a preveni un eventual atac al Japoniei și pentru a încheia războiul.

Efectele bombelor de la Hiroshima și Nagasaki

Numărul total al deceselor în urma atacurilor de la Hiroshima și Nagasaki nu a putut fi stabilit cu exactitate.

Potrivit unor raporte au fost între 129.000 și 240.000 de victime în urma lansării celor două bombe. Jumătate din decese s-au produs în primele zile ale atacurilor, iar celelalte au survenit la câteva luni sau ani, din cauza arsurilor, a radiațiilor și a cancerul care s-a declanșat.

În anii următorii a crescut riscul de leucemie, iar în 1950 s-au înregistrat cele mai multe decese.

Tot din cauza atacurilor a crescut riscul de a dezvolta cancer de sân, tiroidial și de plămâni.

În 1957, autoritățile din Japonia au anunțat primul caz de cancer tiroidial, iar în 1972 au fost diagnosticați aproximativ 3.800 de oameni.

Potrivit datelor, cancerul a debutat la femeile cu vârsta cuprinsă între 22 și 30 de ani.

Tot în urma bombardamentului s-au înregistrat creșteri ale cazurilor de anemie și au apărut cicatricile cheloide și cataracta.

Complicații apărute la naștere Din cauza bombardamentului s-a înregistrat o rată crescută a mortalității infantile și a nou născuților.

Potrivit unui studiu realizat pe 98 de femei însărcinate, care locuiau la 2 kilometrii de orașele distruse, au avut complicații la naștere care au dus la decesul fătului sau dacă reușeau să nască, la scurt timp, copii mureau.

Mai mult decât atât, unul din patru bebeluși născut din părinții care au supraviețuit bombardamentului avea probleme cognitive,în urma căruia dobândeau un handicap de viață.

Efecte negative asupra mediului înconjurător

În momentul în care bombele au explodat, au distrus totul în jur, rămânând în urmă doar pustietate.

Însă, în anul 1946, oamenii s-au bucurat când au început să răsară flori de oleandru.

Pe măsură ce treceau anii, nivelul de radiații scădea, iar zona era considerată ca fiind sigură pentru locuit.

În 2010, orașele au fost reconstruite și în Hiroshima erau aproximativ 1,2 milioane de locuitori, iar în Nagasaki erau aproximativ 445.000.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult