Boala rară transmisă de tânțari care a ucis un bărbat dintr-un stat din SUA. Este primul deces din ultimii 10 ani
Departamentul de Sănătate din statul New Hampshire a identificat pacientul ca fiind un adult din oraşul Hampstead, fără a oferi alte detalii cu privire la sexul sau vârsta acestuia. Persoana a fost spitalizată din cauza deteriorării grave a sistemului nervos central şi a murit în urma bolii.
„Ultima infecţie umană cunoscută cu virusul encefalitei ecvine orientale în New Hampshire a avut loc în 2014”, când departamentul de sănătate a raportat trei infecţii umane, inclusiv două decese, a adăugat acesta.
Decesul survine într-un context de îngrijorare crescândă în nord-estul SUA cu privire la riscul de răspândire a EEE, a cărei prevalenţă este considerată a fi sporită de schimbările climatice.
La începutul lunii, statul Massachusetts, vecin cu New Hampshire, a anunţat primul caz de EEE al anului în acest stat, la un octogenar.
Potrivit CDC, principala agenţie de sănătate publică din Statele Unite, simptomele virusului encefalitei ecvine orientale includ febră, dureri de cap, vărsături, diaree, modificări comportamentale şi somnolenţă.
Acesta poate provoca, de asemenea, tulburări neurologice semnificative. Aproape 30 % dintre cei infectaţi mor, iar mulţi dintre cei care supravieţuiesc suferă de sechele fizice sau psihice. Persoanele sub 15 ani şi peste 50 de ani sunt considerate a fi cele mai expuse riscului.
Autorităţile sanitare recomandă oamenilor să aplice soluţii anti-ţânţari, să poarte îmbrăcăminte de protecţie atunci când sunt în aer liber şi să elimine apa stătătoare din apropierea locuinţelor pentru a reduce uşurinţa cu care ţânţarii se pot înmulţi.
Un raport din 2023 al asociaţiei Climate Central subliniază că numărul de „zile cu ţânţari” - când condiţiile meteorologice calde şi umede sunt ideale pentru această insectă - a crescut în mare parte din Statele Unite în ultimele patru decenii, din cauza schimbărilor climatice cauzate de activitatea umană.