Bloomberg: SUA şi Israelul iau în considerare o forţă multinațională de menţinere a păcii în Gaza. Ce soluții sunt pe listă
Oficialii americani şi israelieni care explorează soluţii pentru viitorul Gaza au discutat, de asemenea, despre o a doua opţiune, care ar stabili o forţă de menţinere a păcii după modelul celei care supervizează respectarea tratatului de pace dintre Egipt şi Israel din 1979.
O a treia opţiune ar prevedea ca Gaza să fie plasată sub supravegherea temporară a ONU.
Sursele au precizat că discuţiile se află încă într-un stadiu incipient şi că multe s-ar putea schimba.
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a făcut aluzie la provocarea de a găsi un plan pentru viitorul Gaza atunci când s-a adresat, marţi, unui grup de senatori. "Nu putem avea o revenire la statu quo, cu Hamas la conducerea Gaza", a declarat Blinken în faţa Comisiei pentru finanţe din Senat. "De asemenea, nu putem avea - şi israelienii vin ei înşişi cu această propunere - soluţia ca Israelul să conducă sau să controleze Gaza", a adăugat Blinken. "Între aceste două premise, există o varietate de posibile permutări pe care le analizăm foarte atent acum, la fel ca şi alte ţări", a punctat şeful diplomaţiei americane. El este aşteptat vineri din nou în Israel, pentru a treia oară în aceastră lună.
Persoanele care au vorbit cu Bloomberg au subliniat că discuţiile despre opţiunile pentru Gaza sunt încă într-un stadiu incipient şi că multe lucruri s-ar putea schimba. Unii oficiali americani consideră că opţiunile sunt premature sau puţin probabile.
Oficialii israelieni au declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să ocupe Gaza, dar au spus, de asemenea, că după atacul din 7 octombrie, în care Hamas a ucis 1.400 de israelieni şi a luat peste 200 de persoane ostatice, este de neconceput ca mişcarea să continue să controleze Gaza. De asemenea, există puţine indicii că Autoritatea Palestiniană, care guvernează în Cisiordania, ar fi dispusă sau capabilă să preia şi Gaza.
Soluții pentru GazaToate cele trei opţiuni pentru Gaza reprezintă un risc politic pentru preşedintele Joe Biden şi pentru alte ţări, inclusiv pentru statele din Golf, dar şi pentru Israel. Biden consideră că punerea în pericol chiar şi a unui mic contingent de trupe americane s-ar putea dovedi riscantă din punct de vedere politic, potrivit unei persoane familiare cu gândirea sa, care a adăugat că SUA nu sunt aproape de a lua o astfel de decizie. De asemenea, nu este clar dacă statele arabe ar putea fi interesate să participe, a declarat o altă persoană.
În cele din urmă, Biden şi alţi oficiali americani sunt de părere că este necesar un punct final care să implice un stat palestinian suveran, dar modul exact în care se poate ajunge la acest rezultat abia dacă a figurat în discuţii, fie ele publice sau private. Pe de altă parte, Israelul spune că operaţiunea sa militară ar putea dura luni de zile şi va avea ca rezultat o zonă tampon în jurul Gaza.
Potrivit persoanelor familiarizate cu aceste discuţii, una dintre opţiuni ar fi aceea de a acorda monitorizarea temporară a situaţiei din Gaza unor ţări din regiune, susţinute de trupe din SUA, Marea Britanie, Germania şi Franţa. În mod ideal, această forţă ar include, de asemenea, o reprezentare din partea naţiunilor arabe, cum ar fi Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite, au declarat persoanele respective.
O a doua opţiune este o forţă de menţinere a păcii, după modelul grupului de forţe multinaţionale şi observatori care operează în peninsula Sinai şi în jurul acesteia, aplicând termenii tratatului de pace dintre Egipt şi Israel. Israelul consideră că această idee este demnă de luat în considerare, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.
O a treia opţiune ar fi plasarea temporară a Fâşiei Gaza sub autoritatea Naţiunilor Unite. Aceasta ar avea avantajul legitimităţii conferite de ONU, dar Israelul o consideră nepractică, potrivit unei surse, care a adăugat că Israelul nu are încredere în rezultatele obţinute de organismul mondial. La începutul acestei luni, ministrul israelian Benny Gantz l-a catalogat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, drept un "apologet al terorii", după ce Guterres a susţinut că atacurile din 7 octombrie "nu au venit dintr-un neant".
Mai mulţi foşti oficiali şi grupuri externe au început deja discuţii cu SUA şi Israelul şi au lansat posibile planuri. Unul dintre acestea a venit din partea Washington Institute for Near East Policy, care a propus o administraţie interimară condusă de palestinieni, în timp ce Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni ar continua să asigure hrana, servicile medicale şi educaţia. "Siguranţa publică şi aplicarea legii ar putea fi conduse de un consorţiu format din cinci state arabe care au încheiat acorduri de pace cu Israelul - Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Maroc", au arătat cercetătorii de la Washington Institute într-o notă din 17 octombrie. "Doar aceste state arabe ar avea încrederea Israelului, care este esenţială pentru ca acest efort să aibă succes", subliniază institutul.
Oficialii americani au sugerat că Autoritatea Palestiniană ar trebui să fie parte a unei soluţii pe termen mai lung. "La un moment dat, ceea ce ar avea cel mai mult sens ar fi ca o Autoritate Palestiniană eficientă şi revitalizată să aibă guvernarea şi, în cele din urmă, responsabilitatea securităţii pentru Gaza", a declarat secretarul de stat Antony Blinken, adăugând însă că "dacă se poate ajunge acolo într-un singur pas este o mare întrebare".