Bloomberg: Autoritatea Palestiniană lucrează cu SUA la un plan pentru administrarea Gazei după război. "Vor fi nevoi uriaşe"
La începutul acestei săptămâni, oficiali americani l-au vizitat pe Shtayyeh pentru a discuta un plan pentru ce va urma după războiul din Gaza, a declarat, într-un interviu acordat, joi, pentru Bloomberg, oficialul palestinian.
Ambele părţi au fost de acord că Israelul nu ar trebui să reocupe Gaza, să instituie o zonă tampon sau să alunge palestinienii, susţine premierul palestinian.
"Nu vom merge acolo pe un plan militar israelian", a declarat Shtayyeh. "Oamenii noştri sunt acolo. Trebuie să punem la punct un mecanism, ceva la care lucrăm împreună cu comunitatea internaţională. Vor fi nevoi uriaşe în ceea ce priveşte ajutorul şi reconstrucţia pentru a remedia rănile", a arătat premierul palestinian.
În acest weekend, acesta va merge la Doha pentru a cere Qatarului să transfere sprijinul financiar substanţial acordat Hamas în ultimii ani către Autoritatea Palestiniană, informează News.ro.
Rezultatul cel mai bun al conflictului ar fi ca gruparea militantă Hamas, care controlează Gaza, să devină un partener junior în cadrul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, ajutând la construirea unui nou stat independent care să includă Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est, a mai spus Shtayyeh.
"Dacă ei (n.r. - Hamas) sunt pregătiţi să ajungă la un acord şi să accepte platforma politică a OEP (Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei), atunci va fi loc de discuţii. Palestinienii nu ar trebui să fie divizaţi", a spus Shtayyeh, adăugând că obiectivul Israelului de a învinge complet Hamas este nerealist.
Întrebat de ce nu poate Israelul să elimine Hamas, Shtayyeh a spus: "Hamas se află în Liban, toată lumea ştie că liderii Hamas se află în Qatar, iar ei sunt aici, în Cisiordania".
"Un act de răzbunare"Israelul a jurat să elimine mişcarea Hamas, susţinută de Iran, după ce militanţii islamişti au atacat oraşe şi sate israeliene la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând aproximativ 240 de ostatici pe care i-a dus în Gaza, potrivit bilanţului Israelului. Mai mult de 17.170 de palestinieni au fost ucişi şi 46.000 răniţi de când Israelul a început să bombardeze Gaza ca răspuns la atacul transfrontalier, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza. Autoritatea Palestiniană, care odinioară conducea afacerile palestiniene atât în Cisiordania, cât şi în Gaza, a fost limitată la Cisiordania din 2007, când Hamas a scos-o din Gaza. Hamas s-a format la sfârşitul anilor 1980 ca un concurent islamist radical al OEP, care se împăca cu existenţa Israelului. Hamas respinge în totalitate Israelul, dar Shtayyeh a sugerat că acest lucru s-ar putea schimba.
"Ceea ce face Israelul în Gaza este un act de răzbunare", a spus el. "Acest lucru nu îi va duce nicăieri", a continuat oficialul. Cel puţin o jumătate de milion de locuitori din Gaza vor rămâne probabil fără adăpost după război, a adăugat el.
Shtayyeh, care a lucrat ani de zile în cadrul Autorităţii Palestiniene după ce a predat economie şi a fost administrator universitar, a declarat că atât tinerii palestinieni, cât şi cei israelieni devin din ce în ce mai radicalizaţi, iar şansa unui acord paşnic între cele două părţi se estompează rapid.
El susţine că miniştrii din guvernul său au contactat în mod repetat omologii israelieni, dar au fost respinşi.