Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bloomberg: Analiză despre impactul COVID-19. Când și cum se va sfârși pandemia

În contextul în care numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a depăşit 1.000.000, iar o bună parte din populaţia planetei este supusă unor restricţii stricte, toți ne intrebăm când se va sfârși această pandemie.

Răspunsul la această întrebare depinde de numeroasele incertitudini legate de noul coronavirus ce cauzează boala, precum posibilitatea de reinfectare sau apariția unui vaccn, relatează Bloomberg.

Există un consens potrivit căruia pandemia se va încheia doar odată cu instituirea imunităţii colective. Acest lucru se întâmplă în momentul în care suficientă lume dintr-o comunitate este protejată de un agent patogen.

Există două modalităţi de a obţine acest rezultat:

Prima modalitate este imunizarea. Cercetătorii ar trebui să dezvolte un vaccin care se dovedeşte sigur şi eficient împotriva coronavirusului, iar apoi acesta trebuie administrat unui număr suficient de mare de oameni pentru a crea imunitatea de grup.

Citește și
coronavirus
Belgia confirmă mai multe vindecări decât cazuri de infectare cu COVID-19 în ultimele 24h

Cea de-a doua modalitate este imunizarea colectivă, care se poate produce şi după ce o mare parte a unei comunităţii a fost infectată cu un agent patogen şi îşi dezvoltă rezistenţa în acest fel.

Multe state au optat pentru impunerea unor restricţii stricte de circulaţie a populaţiei pentru a încetini răspândirea virusului.

Scopul principal pentru acest lucru este cel de a evita o explozie a numărului cazurilor de infecţii, ceea ce ar duce la o supraaglomerare a sistemului medical şi incapacitatea de a trata pacienţii, drept urmare o creştere a ratei deceselor.

Imunizarea colectivă

 

În primul rând, specialiştii spun că imunizarea de grup apare doar dacă se dovedeşte că infectarea şi vindecarea de COVID-19 lasă pacienţii cu o imunizare de durată.

Încă nu se ştie dacă acesta este cazul noului coronavirus şi nu se cunoaşte nici ce procent al unei comunităţi trebuie expus la virus pentru a se realiza imunizarea întregului grup.

Specialiştii spun că procentul ar trebui să fie destul de mare. De exemplu în cazul difteriei a fost 75%, iar la rujeolă 91%.

Patrick Vallance, consilierul ştiinţific principal al guvernului de la Londra a estimat cifra pentru COVID-19 la 60% în februarie.

Obținerea vaccinului

 

Zeci de companii şi universităţi din toată lumea lucrează pentru realizarea unui vaccin, dar nu există nicio garanţie că vor și reuşi.

Dezvoltarea unui vaccin este în mod normal un proces lung şi complex, care necesită ani de testare pentru a se asigura că dozele sunt sigure şi eficiente.

Unele companii producătoare de vaccinuri au promis să livreze un vaccin în 12 până la 18 luni, dar specialiştii spun că este un obiectiv extrem de ambiţios.

Slăbirea restricțiilor

 

Populaţia ar trebui să fie conștientă de faptul că viaţa nu va reveni repede la normal. Ridicarea prematură a restricţiilor poate duce la un nou vârf al cazurilor.

Jenny Harries, oficial în Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie, spune că măsurile de blocare a populaţiei trebuie să dureze două, trei sau, în mod ideal, până la şase luni.

Annelies Wilder-Smith, specialist în boli infecţioase emergente la London School of Igiene and Medical Tropical, recomandă ca restricţiile să rămână până când numărul noilor cazuri zilnice scade constant timp de două săptămâni.

Ridicarea restricțiilor

 

Modul în care se va realiza ridicarea restricţiilor în comunităţi se va face după un plan stabilit de autorităţi.

Specialiştii recomandă o etapă intermediară în care şcolile şi companiile să se redeschidă, dar adunările să fie în continuare limitate.

În această etapă, oamenii vor fi în continuare încurajaţi să păstreze distanţa unul de celălalt, iar cei cu risc ridicat vor fi sfătuiţi să îşi limiteze ieşirile în public.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult